Norske barn av IS-foreldre i Syria

- Det var kuler og krig der. Det var skummelt

Fem norske barn mellom ett og sju år er i flyktningleiren al-Hol i Syria uten sine foreldre. De beskriver krigshandlingene i landet som skumle.

Barna befant seg i flyktningleiren i al-Hol i april. De er etter det Aftenposten erfarer fremdeles i leiren. Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix
Barna befant seg i flyktningleiren i al-Hol i april. De er etter det Aftenposten erfarer fremdeles i leiren. Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det var kuler og krig der. Det var skummelt, sa barna til Aftenposten om Baghouz, IS' siste tilholdssted i Syria, der barnas mor sist ble observert.

Avisen besøkte flyktningleiren i begynnelsen av april. Der fant de barna, som snakker flytende norsk, sammen med en venninne av deres mor. De to eldste barna er født i Norge.

Forsvant

Moren, en etnisk norsk 30-åring som giftet seg med en 31 år gammel norskafrikaner for åtte år siden, forsvant etter at hun gikk for å hente vann til barna i Baghouz, ifølge hennes venninne. Hun forsvant i et område under stadig beskytning, kort tid før IS ble nedkjempet. Barnas far, som reiste til Syria for å knytte seg til IS, skal være drept.

– Det beste for barna nå ville være om de kunne få komme til Norge for å være sammen med besteforeldrene, sa morens venninne til avisen.

Åpner for å hente hjem foreldreløse barn

Regjeringen er i ferd med å etablere systemer for å få hentet hjem foreldreløse barn av norske IS-medlemmer, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

– Vi jobber nå med systemer for å få til en mulig hjemhenting av barn, først og fremst dem som er foreldreløse, sa statsminister Erna Solberg på NRKs Politisk kvarter tirsdag morgen.

Hun understreker at det i dag ikke er aktuelt for regjeringen å hente hjem verken IS-krigere eller mødrene til deres barn, men at det jobbes med å finne og identifisere foreldreløse barn med norsk statsborgerskap.

– Det er ganske krevende å få konstatert hvem disse barna er og om de er norske statsborgere, sier hun.

65 prosent av de spurte mener norske myndigheter bør hente hjem barn av personer som har vært med i ekstremistgruppen IS, ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer