Det hvite hus: Russland kan komme til å angripe Ukraina når som helst

Jen Psaki, pressetalskvinne for Det hvite hus. Foto: AP / NTB.
Jen Psaki, pressetalskvinne for Det hvite hus. Foto: AP / NTB. Vis mer
Publisert

– Vi er nå kommet dit hen at Russland når som helst kan komme til å starte et angrep på Ukraina, sier president Joe Bidens talsperson Jen Psaki.

USA holder «alle muligheter åpne» når det gjelder måten en vil svare på et slikt angrep, sier Psaki.

USAs utenriksminister Antony Blinken reiser onsdag til Kiev for samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og utenriksminister Dmytro Kuleba før han fortsetter til Berlin torsdag for å møte utenriksministrene fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Fredag skal Blinken etter planen møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Genève i et forsøk på å finne en diplomatisk løsning på den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland.

USA har lenge advart mot russisk styrkeoppbygging nær grensa til Ukraina og er også bekymret over meldinger om at russiske styrker nå blir sendt til Hviterussland.

Russlands viseforsvarsminister Aleksandr Fomin orienterte tirsdag Nato og utenlandske diplomater om at Russland den kommende måneden skal delta i en felles militærøvelse med det hviterussiske forsvaret.

Ukrainske talsmenn frykter at Russland i realiteten planlegger å angripe landet fra to fronter, en bekymring som deles av USA.

– Det faktum at vi ser slik forflytning til Hviterussland, gir helt åpenbart Russland nok en mulighet dersom de skulle bestemme seg for å gå til ytterligere militære aksjoner mot Ukraina, sier en anonym amerikansk tjenestemann.

Mer om