- Det første sjokket i en gigantisk smittebølge

En kraftig smitteøkning etter Kinas coronalettelser har ført til timelange køer ved en rekke sykehus.

En kvinne med munnbind i Beijing mandag. Foto: Andy Wong / AP / NTB
En kvinne med munnbind i Beijing mandag. Foto: Andy Wong / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Kinesiske myndigheter tok i forrige uke en kraftig U-sving i smittevernregimet ved å oppheve en rekke restriksjoner.

Men landets sykehus ser ikke ut til å ha vært forberedt på de mange menneskene som oppsøker helsehjelp etter å ha fått symptomer på coronasmitte.

Flere akuttmottak skal være overfylt, og folk må ofte stå fem til seks timer i lange køer, av og til i svært kaldt vær.

Mange sykehus sliter også med å skille personer med covid-19 fra andre pasienter, i tillegg til at de har problemer med å beskytte helsepersonell mot smitte, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Epidemi i Beijing

Lokale myndigheter i Beijing opplyste mandag at over 22.000 pasienter oppsøkte byens sykehus søndag. Det er 16 ganger flere enn for en uke siden.

– Den raske spredningen av epidemien i Beijing pågår fortsatt, sier en talsmann for byens helsemyndigheter, Li Ang, på en pressekonferanse.

Kina registrerte offisielt 8.626 nye smittetilfeller mandag, men ettersom mesteparten av befolkningen nå slipper obligatorisk massetesting, er antall smittede trolig langt høyere.

– Første sjokk

Den kinesiske næringslivsavisen Caixin skriver at sykehusene i storbyer som Beijing, Guangzhou, Chengdu og Shijiazhuang nå opplever «det første sjokket i en gigantisk smittebølge og mangel på helsepersonell».

Kinas regjering har kunngjort lettelser både når det gjelder testkrav, karantene, reiserestriksjoner og bruk av koronapass. Kinesere kan nå både bruke kollektivtransport, gå på kjøpesentre og restauranter, samt besøke offentlige parker uten å vise fram en app som viser at de er friske.

Utsolgte apotek

Personer med lettere symptomer har fått beskjed om å holde seg i isolasjon hjemme, og blir ikke lenger sendt vekk til offentlige karantenesentre.

Så å si alle apotek i Beijing er utsolgt for febernedsettende medikamenter, og de er også i ferd med å bli utsolgt for hurtigtester. Ettersom mange eldre ikke er fullvaksinert, er det frykt for at mange kan komme til å dø hvis coronasmitten får herje fritt. Dette er spesielt prekært på landsbygda der sykehusene er dårlig utstyrt og det er mangel på primærhelsetilbud.

Smitten øker i provinsene

I sosiale medier meldes det om en kraftig smitteøkning også i byer som i Baoding i Heibei-provinsen og Dazhou i Sichuan. Ifølge enkelte meldinger er sykehusene overfylte, og apotekene utsolgt for medisiner.

– Det er virkelig alvorlig, det er ikke nok medisiner, og det blir håndtert på en dårlig måte, skriver en person på det sosiale mediet Weibo.

Kina har i nesten tre år forsøkt å slå ned ethvert smittetilfelle ved hjelp av harde restriksjoner. Men etter at det brøt ut protester i en rekke byer for to uker siden, har smittevernet blitt lempet på i raskt tempo.

Mandag ble det også klart at befolkningen fra nå av slipper å bruke en helseapp som har sporet folks bevegelser i områder med coronasmitte, og som har vært obligatorisk på reise og for å komme inn på offentlige steder.

– Ny æra

Nyheten ble tatt imot med glede i sosiale medier.

– Farvel, dette betyr slutten på en æra, og betyr også en helt ny en, heter det i en melding.

Det finnes imidlertid fortsatt lokale apper som folk må vise fram for å komme inn i butikker og på kontorer.

Avviklingen av restriksjonene har også ført til et kraftig oppsving i reiser innenlands. Kinesisk rikskringkasting CCTV meldte mandag at antall avganger fra de to flyplassene i Beijing snart er oppe i 70 prosent av nivået i 2019.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer