Orkanen Dorian

- Det fins ikke mat, ikke vann. Det er ingenting igjen å leve for her

Mange av innbyggerne på Grand Bahama og Abaco har ingenting igjen etter orkanen Dorian. De vil bare bort.

Bare fliser og plankebiter er igjen av nabolaget The Mud i Abacos største by Marsh Harbour etter orkanen Dorian. Foto: Al Diaz / Miami Herald via AP / NTB scanpix
Bare fliser og plankebiter er igjen av nabolaget The Mud i Abacos største by Marsh Harbour etter orkanen Dorian. Foto: Al Diaz / Miami Herald via AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

På havna og flyplassen i Marsh Harbour, som er det største tettstedet på Abaco, sitter hundrevis, kanskje tusenvis av mennesker og håper på transport til Florida eller til landets hovedstad Nassau.

– Det fins ikke mat, ikke vann. Det er ingenting igjen å leve for her, ikke nå. Vi må dra vår vei, sier Herod Innocend.

Folk som har mistet alt, hjelpes om bord på en ferje fra Marsh Harbour til Nassau. Foto: Al Diaz / Miami Herald via AP / NTB scanpix
Folk som har mistet alt, hjelpes om bord på en ferje fra Marsh Harbour til Nassau. Foto: Al Diaz / Miami Herald via AP / NTB scanpix Vis mer

Han venter på en ferje til Nassau, men håper mest av alt å kunne dra til Florida der han har familie.

De som venter, trygler om plass på båter og fly som er kommet med forsyninger og redningsmannskaper. Lørdag kveld fikk 250 mennesker plass på en ferje som regjeringen hadde chartret, og som brukte 13 timer på å nå fram til Nassau.

Nesten tomt for folk

Nesten en uke etter at katastrofen feide inn fra havet, føles mesteparten av Marsh Harbour og Abaco helt tomt. En varm vind vislet gjennom en skog av knekte furutrær og restene av boliger og forretninger som kollapset i den kraftige vinden.

TV-bilder fra lufta viser Marsh Harbour og andre tettbebyggelser som er fullstendig jevnet med jorda. Hus er forvandlet til fliser, biler og båter ligger veltet mellom restene av hus og boliger, og knekte palmetrær ligger strødd.

Ødeleggelsene i Abacos største by Marsh Harbour er nesten totale etter orkanen Dorian. Foto: UNICEF / PA via AP / NTB scanpix
Ødeleggelsene i Abacos største by Marsh Harbour er nesten totale etter orkanen Dorian. Foto: UNICEF / PA via AP / NTB scanpix Vis mer

Skadene er så omfattende at det er lett å se hvorfor folk gir opp og vil bort. Det er ikke strøm, ikke vann. Øyas eneste radiostasjon er taus, og all virksomhet som ga folk jobber – hoteller, restauranter, marinaer, er borte.

De fleste boligene er også feid bort, og det mangler bensin – ingen bensinstasjoner fungerer. Selv redningsarbeiderne har problemer med å komme seg rundt.

Noen vil bli

Ingen offisielle tall foreligger, men det virker som de fleste av de 20.000 innbyggerne på Abaco, hvorav de fleste bor i Marsh Harbour, allerede har reist, enten til familie i Nassau, Florida eller andre steder i USA.

Men noen få er fast bestemt på å bli. Under en varm sol i nabolaget Murphy Town var Jackson Blatch og hans svigersønn allerede i gang med å fjerne ødelagte takstein og bygge opp igjen huset sitt.

– Dra, dra, dra, men hvor? Min plan er å gjenoppbygge, sier han.

Redningsarbeidere forsøkte å nå fram til områder som fortsatt er isolert på grunn av oversvømmelser og ødelagte veier etter Dorian, som var den kraftigste orkanen som noensinne har rammet øystaten.

Dødstallet ventes å stige

Det offisielle dødstallet er fortsatt 43–35 på Abaco og åtte på Grand Bahama. Men det tallet ventes å stige kraftig. Folk forteller om liklukt mellom de sammenraste husene.

USAs kystvakt opplyser at seks helikoptre og ni av deres båter har berget 290 mennesker. Med så mye flytrafikk over de nordlige Bahamas-øyene har myndighetene innført begrensninger, og også måttet forby at fly tar penger for å redde folk.

FN opplyser at åtte tonn med matforsyninger er på vei med skip, og FNs matvareprogram (WFP) sier at over 14.000 ferdigmåltider og utstyr er levert.

– Behovet er enormt, sier Herve Verhoosel i WFP.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer