Frp

- Det er ingen grunn til at terrorister skal sone og oppholde seg i Norge

Frps Jøran Kallmyr og Sylvi Listhaug vil ha nye regler for asylsøkere som kan ha begått alvorlig kriminalitet, men som ikke er blitt dømt og ikke kan kastes ut.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug og justisminister Jøran Kallmyr understreker at de ikke tar til orde for å sende tilbake asylsøkere hvor de kan risikere dødsstraff eller umenneskelig behandling, men sier at de ønsker et nytt system for disse sakene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Frp-nestleder Sylvi Listhaug og justisminister Jøran Kallmyr understreker at de ikke tar til orde for å sende tilbake asylsøkere hvor de kan risikere dødsstraff eller umenneskelig behandling, men sier at de ønsker et nytt system for disse sakene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Det kommer falske asylsøkere til Norge som kan ha stått bak terror, drap, voldtekter eller andre kriminelle handlinger. De kommer hit for å unndra seg å bli stilt til ansvar i hjemlandet. Problemet vårt er at vi ofte verken makter å dømme dem eller kan sende dem tilbake til hjemlandet fordi de risikerer dødsstraff, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til VG.

Justisminister Jøran Kallmyr sier til avisen at i 2017 var det 47 saker på personer som ikke hadde rett på asyl, men som fikk bli fordi de ikke kan returneres til hjemlandet. Årsaken er at de risikerte dødsstraff eller umenneskelig behandling ved en retur.

I en kronikk i samme avis skriver Frp-toppene at de ønsker å samarbeide på tvers av europeiske landegrenser for å unngå at asylsøkere unndrar seg ansvar for kriminelle handlinger.

– Det er mange europeiske land som er i samme situasjon, og vi ønsker en dialog for å se om vi kan ta initiativ til en internasjonal straffedomstol, gjerne i regi av FN, som kan ta ansvar for å hente inn bevis og få disse kriminelle menneskene dømt, sier Listhaug.

Hvor de skal sone, har ikke Frp-toppene svar på ennå, annet enn at de ser for seg at det kan etableres systemer hvor de ikke soner i Norge, men i tredjeland i for eksempel Asia eller Afrika.

– Det er ingen grunn til at terrorister skal sone og oppholde seg i Norge og Europa, bare fordi de greide å komme seg hit, sier Kallmyr, som sier mange kommer til Norge under nytt navn og falske dokumenter.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer