Strømavgift på bitcoin mining

Det er ingen grunn til at fellesskapet skal finansiere skitten kryptovaluta

Framtidens bitcoin vil revolusjonere betaling og bruker lite strøm.

BITCOIN: Hver enkelt av disse maskinene fra Bitmain som utvinner bitcoin bruker konstant 1350 watt med strøm døgnet rundt. Det fører til et enormt enegiforbruk, store mengder spillvarme og enormt med støy.
BITCOIN: Hver enkelt av disse maskinene fra Bitmain som utvinner bitcoin bruker konstant 1350 watt med strøm døgnet rundt. Det fører til et enormt enegiforbruk, store mengder spillvarme og enormt med støy. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR (SOL.no): Denne uka er det blitt kjent at utvinning av bitcoin er så kraftkrevende at datasentrene kvalifiserer til billigere strøm.

Ordningen med billig strøm er laget for kraftkrevende industri. Subsidiene er enorme, rundt 10 milliarder i året, ifølge Civita, og bidrar til at 29.000 arbeidsplasser er i Norge.

Få av disse samfunnsargumentene gjelder for utvinning av bitcoin. Det er strengt tatt en skattelette på privat digital gullgraving. Da de norske miningfarmene ble satt opp høsten 2017, var regnestykket svært hyggelig. En profesjonell bitcoin miner kunne gå med sju tusen kroner i overskudd i måneden. Miningfarmene kjøpte hundrevis og plasserte dem i kjølehaller. Men lønnsomheten har stupt siden da. Allerede i februar i år var inntekten på den samme mineren nede i en tredel av det det var. Og i dag er det halvparten igjen.

I praksis er det i dag ikke lønnsomt å mine bitcoin om du må betale for hardware og strøm. Prisen drives ned av to ting: Antallet maskiner som utvinner bitcoin har eksplodert, og da ligger det innebygget i systemet at vanskelighetsgraden øker og belønningen reduseres. Du trenger altså mer kraft for å mine like mye som før. Dessuten har kursen på Bitcoin stupt etter hallelujastemningen som var rundt juletider. Det som går opp, kommer ofte ned. Kundene hos norske Digital Gruveindustri fikk maskinene sine slått av i mai og delte ut nye dårlige kontrakter. Internasjonale Hashflare gikk samme vei noen dager i sommer etter at minerne hadde gått med tap 29 dager i strekk.

Det er opplagt at investorene som gikk inn for å bygge datasentre for Bitcoin nå ønsker pengene sine tilbake. Men investeringen var en spekulasjon i at kursen skulle holde seg høyere enn den er nå. Dessuten har de antakelig undervurdert den økende vanskelighetsgraden i miningen. Det er ikke en offentlig oppgave å dekke dette tapet.

Bitcoin er en klimaversting
Dessverre er sannheten at utvinning av bitcoin er i ferd med å bli et klimaproblem. Estimater viser at Bitcoin-nettverket bruker omtrent like mye strøm som hele Irland. Det går jo ikke i lengden.

Det er selve teknologien bak bitcoin som krever så mye strøm, og denne kan forbedres. For at transaksjonene med bitcoin skal være trygge og unike, er de kryptert, hashet. Det er jakten på disse hashene som gir finnerlønn i form av bitcoin og det er dette som krever mer og mer kraft. I tillegg kan minerne tjene litt penger på å verifisere transaksjoner.

Det skalerer rett og slett elendig. I februar ble det scannet for hasher en billion billion ganger i sekundet (10 i 18 potens), samtidig som det bare ble gjort 2-3 bitcoin transaksjoner i sekundet på Bitcoin-nettverket.

Noe av strømforbruket kunne vært redusert med å senke maskinvaren i kjøleveske som ikke leder strøm. Men det er mer avansert og krever annen type kompetanse enn å skru opp hundrevis av standardservere i en stor hangar. Problemet med det siste er kjølingen. Minerne går varme og må ha kraftige vifter for kjøling. Hangarene fylles med varm luft som må ut. Spillvarmen blir sjelden utnyttet. Vi miner for kråka.

Kan vi ikke bare forby bitcoin?
Så hvorfor skal vi holde på med denne digitale kryptovalutaen som ødelegger miljøet? Fordi den kommer til å revolusjonere og demokratisere betaling og penger.

Bitcoin kan brukes som betaling enkelte steder.
Bitcoin kan brukes som betaling enkelte steder. Vis mer

En hovedfordel er umiddelbare transaksjoner, uten mellommenn og forsinkelser. Du ber om penger, jeg sender de direkte til deg. Spesielt i land med underutviklet finansiell infrastruktur og mellom land er dette kjekt.

Med kryptovaluta kan man programmere penger på en helt annen måte og være helt uavhengig av banker, mellombanker, betalingsformidlere og kredittkortselskapet. Se for deg at du har kjøt en e-bok for 200 kroner. I den elektroniske kontrakten ligger det informasjon om at forfatteren skal ha 10 prosent av kjøpesummen. Når du er ferdig å lese selger du den til meg for 50 kroner. Forfatteren vil fortsatt få sin femmer også i denne transaksjonen.

Programmerbare penger vil endre måten vi tenker betaling på, og vil føre til en mer direkte, live om du vil, transaksjonsøkonomi. Mikrobetaling vil øke.

Skapt av teknologi og kan løses av teknologi
Men tilbake til Bitcoin. Det er ikke bitcoin som vil løse dette. Bitcoin er litt som gullet i kryptovaluta. Du kjøper ikke en bok for en bit med gull. Til det er bitcoin for tregt. Betalingene blir rett og slett ikke verifisert raskt nok. Derfor har det poppet opp hundrevis av alternative kryptovalutaer, som du kan benytte til ulike formål.

De største kryptovalutaene i verden, er nå Bitcoin, Etherum, Ripple, Bitcoin Cash og EOS, målt i total markedsverdi. Halvnorske IOTA, Litecoin, Neo, Monero, OmiseGo er eksempler på andre kjente kryptovalutaer som har ulike fordeler. Det finnes i dag 1752 registrerte ulike kryptovalutaer.

Noen av disse valutaene er bærekraftige og baserer seg på en annen teknologi. Belønningssystemet for Bitcoin kalles gjerne «Proof of Work». Du beviser at du har brukt masse datakraft og strøm for å lete etter gullet og blir belønnet deretter. De som har størst datakraft og billigst strøm tjener mest. På samme måte som en fysisk gruve, vil de som graver mest få mest. En annen måte å fordele på kalles «Proof of Stake». Det er ingen graving etter gull i «Proof of Stake», derfor heller ingen belønning for dette. Men minere kan tjene penger på selve transaksjonene. Over fortalte vi hvor forsvinnende liten del av regnestykkene som faktisk er transaksjoner (det med 18 nuller). Om du eier mange coins, får du lov til å delta og verifisere mange transaksjoner. Mange millioner ganger mer effektivt.

Mange små, nye kryptovalutaer baserer seg allerede på denne teknologien. Men de mest spennende og troverdige prosjektene er fortsatt i oppstartsfasen.

Myte at det er usporbart
Det er uansett ingen grunn til å subsidiere gullgraverne nå. Politikerne burde fokusere på å gjøre infrastrukturen klar for innføring av flere kryptovalutaer. Stimulere bankene til å tenke nytt og å legge til rette for fremtidens betaling, innføre robust liberal regulering og hjelpe innovatørene med å modernisere infrastrukturen i landet.

Det er en myte at bitcoin er hemmelig for myndigheter. Dansk politi har offentliggjort internasjonalt hvordan de sporet transaksjoner mange ledd bakover for å avsløre kriminalitet. Transaksjonene er offentlig tilgjengelige. Norsk politi har brukt liknende metoder. Det er ingen tvil om at kjeltringene hadde vært langt mer anonyme om de brukte kontanter.

Les også:
Sol.no samler løpende alle nyheter i Norge om bitcoin her.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer