Japan:

- Det er ikke jobb å få. Ingenting.

I Japan trenger stadig flere hjelp til å få mat på bordet. Coronapandemien har avslørt skjulte fattige i det tilsynelatende velstående landet.

Det er fortsatt hektisk i Tokyos gater. Japan klarer seg tilsynelatende bra gjennom pandemien, men under overflaten har koronaviruset blottlagt landets skjulte fattigdom. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB
Det er fortsatt hektisk i Tokyos gater. Japan klarer seg tilsynelatende bra gjennom pandemien, men under overflaten har koronaviruset blottlagt landets skjulte fattigdom. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB Vis mer
Publisert

46-åringen Yuichiro får tårer i øynene når han innrømmer at alt ikke står så bra til mens han henter en pakke mat fra en frivillig organisasjon i Tokyo.

– Det er ikke jobb å få. Ingenting. Det blir ikke skrevet så mye om, men mange sover på togstasjoner og i pappesker. Noen dør av sult, sier Yuichiro.

Han var inntil coronapandemien brøt ut bygningsarbeider. Nå står han i kø for å få en pose med det mest nødvendige på en kald vintergate i hovedstaden.

Lå godt an

Japan er verdens tredje største økonomi. Æresbegrepet står sterkt, og er knyttet opp til suksess i arbeidslivet.

På overflaten har landet kommet godt ut av pandemien, i den grad det er mulig. Landet, som har 126 millioner innbyggere, har rundt 4.500 dødsfall. Med det er Japan nede på 136. plass på Worldometers oversikt over dødsfall i forhold til antall innbyggere.

Med en arbeidsledighetsgrad på under 3 prosent, og et tilsynelatende sterkt sosialt sikkerhetsnettverk, lå Japan også godt an til å komme seg greit gjennom pandemiens økonomiske skadevirkninger.

Sårbare rammet

Frivillige forteller imidlertid at de mest sårbare er blitt rammet hardt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer