- Det er ikke i amerikanske interesser å ha en president som gir feilaktige uttalelser

Joe Biden setter diplomatiet i høygir etter uplanlagte uttalelser om å forsvare Taiwan. Det er ikke første gang det ryddes etter sleivete presidentutsagn.

President Joe Biden får fart i diplomatiet etter overraskende og direkte uttalelser som ikke er i samsvar med amerikansk politikk. Foto: Andrew Harnik, AP/NTB
President Joe Biden får fart i diplomatiet etter overraskende og direkte uttalelser som ikke er i samsvar med amerikansk politikk. Foto: Andrew Harnik, AP/NTB Vis mer
Publisert

Joe Biden er den amerikanske presidenten som har gått inn i embetet med mest utenrikspolitisk erfaring på mange tiår. Likevel klarer den løsmunnede 79-åringen å skape oppstuss gang på gang. Senest mandag forrige uke da han svarte bekreftende på spørsmål om USA vil forsvare Taiwan dersom Kina angriper.

Det er ikke første gang Biden har skapt oppstuss med sine uttalelser om Taiwan. I mer enn fire tiår har USA forsynt Taiwan med våpen til selvforsvar, men også bevisst vært tvetydig i spørsmålet om direkte amerikansk engasjement.

– Putin kan ikke bli sittende med makten

Både en talsperson for Det hvite hus og forsvarsminister Lloyd Austin var raske med å erklære at den amerikanske politikken ikke er endret. Det skjedde etter at Beijing uttalte seg i sinne, og Taiwan bejublet det de så som en sterk amerikansk forpliktelse.

Taiwan-glippen kommer bare to måneder etter at Biden sa følgende om Vladimir Putin i en tale i Polen:

– For Guds skyld, denne mannen kan ikke bli sittende ved makten.

Det hvite hus rykket umiddelbart ut og nektet for at Biden går inn for å styrte Putin. Det ville vært en kraftig opptrapping av det amerikanske engasjementet i Ukraina og økt faren for en direkte stormaktskrig mellom USA og Russland. Biden har selv satt grensen ved å si at det amerikanske engasjementet er begrenset til å støtte Ukraina.

Den amerikanske presidenten er kjent for sitt hjertelag, men også for å snakke rett fra levra. Han sto fast ved sine anklager om at russerne begår «folkemord i Ukraina» lenge før hans administrasjon beskyldte Moskva for å ha begått «krigsforbrytelser».

Blunder eller utspill

Hver gang Biden plumper ut med oppsiktsvekkende uttalelser, starter spekulasjonene. Snakker 79-åringen rett fra levra, legger han fram ny politikk nå, eller er det en prøveballong?

– Det er veldig vanskelig å se om dette er blundere eller et politisk spill. Men hvis det er et politisk spill på to plan, er dette utrolig farlig. Det kan framkalle spenninger og genererer usikkerhet, sier førsteamanuensis Joshua Shifrinson ved Boston University til AFP.

Den politiske ringreven Joe Biden kom inn i Det hvite hus med et løfte om mer forutsigbarhet enn hva hans forgjenger, den politisk uskolerte realitystjernen Donald Trump. Forgjengeren vedtok politikk på Twitter. Her kunne han true statsoverhoder, true med å starte krig, eller støtte hvite nynazistiske grupper i kampen mot antirasister.

– Å snakke fra levra kan være en bra ting. Men slik den sikkerhetspolitiske situasjonen Taiwan er nå, kan slik tale være ganske farlig. Jeg tror ikke det er i amerikanske interesser å ha en president som gir feilaktige uttalelser om hva som er amerikansk politikk. Det er mer effektivt hvis politikken er klar og forståelig for både våre venner og våre fiender, sier Joshua Shifrinson.

Berømmet av Lindsey Graham

Flere av Joe Bidens argeste motstandere berømmet presidenten for klar tale om Taiwan.

– Den rette ting å si og den rette ting å gjøre, tvitret den republikanske hauken Lindsey Graham.

Andre ser på tilsynelatende forsnakkelser som risikable etter måneder der USA ønsker å øke støtten til Ukraina.

– Det vestlige svaret på den russiske aggresjonen i Ukraina kan holde Kina fra å invadere Taiwan. Men Bidens uttalelse kan istedenfor å roe ned ting, bidra til å bringe Taiwan nærmere en konflikt, tvitrer Stephen Wertheim ved Carnegie Endowment for International Peace.

(©NTB)

KNEKT: Brua ved Kvænangen i Troms har delvis sviktet og er ikke kjørbar. Video: Tipser Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer