Enorme kontraster langs grensa:

- Det er fortvilende. Mange familier vil miste hele sin inntekt

Julelysene stråler om kapp i Halden, der handelsstanden jubler over stadig nye salgsrekorder. I Strömstad noen kilometer unna råder katastrofestemning.

Julepynten er droppet, og knapt en kunde er i sikte. Mange er oppsagt eller permittert ved Nordby shoppingsenter, deriblant 200 haldensere. Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN / NTB
Julepynten er droppet, og knapt en kunde er i sikte. Mange er oppsagt eller permittert ved Nordby shoppingsenter, deriblant 200 haldensere. Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenfor Nordby-senteret ved Svinesund står 4.500 handlevogner urørte. Den gigantiske parkeringsplassen ligger øde.

Ved Tista-senteret i Halden begynner parkeringsplassen å fylles opp allerede ved 10-tiden. Siden mars har senteret med 44 butikker og spisesteder hatt en bratt vekst. I juli slo de knockout på tidligere tiders julerekorder. I uke 47 ble hele fjorårets omsetning tangert.

– Det er helt sykt. Og alt dette på grunn av stengte grenser. Vi har jo alltid trodd at grensehandelen utgjorde mye. Men nå vet vi, sier senterleder Britt Brattli til NTB.

Den enes død, den annens brød …

På Vinmonopolet har omsetningen økt med 200 prosent, forteller butikksjef Anneli Christiansen.

– Vi har måttet ansette fem nye. Det er ganske morsomt nå, smiler hun.

Målt i liter er omsetningen nesten tredoblet fra i fjor. I desember regner Christiansen med at de vil selge over 88.700 liter øl, vin og sprit mot 29.400 liter på samme tid i fjor.

Før pandemien la nordmenn igjen nesten 2 milliarder kroner på Systembolaget i Strömstad. Nå er det alt annet enn travelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer