– Det er dette vi har advart verden om at ville skje

Shifa-sykehuset, som er det største sykehuset på Gazastripen, er uten strøm og pasienter har begynt å dø, opplyser sykehusets direktør til Al Jazeera.

Shifa-sykehuset er det største på Gazastripen. (Foto: Reuters/NTB)
Shifa-sykehuset er det største på Gazastripen. (Foto: Reuters/NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Alt jeg kan si er at liv har begynt å gå tapt. Pasienter dør hvert minutt, selv babyer i kuvøser, sier Mohammad Abu Selmeyah.

Sykehuset er nå omringet av israelske soldater og det har vært en rekke angrep tett ved det siste døgnet. Ifølge øyenvitner brenner det i flere bygninger inne på området.

– Sykehuset er uten strøm, internett og til og med vann og medisinske forsyninger, sier Selmeyah til Al Jazeera.

Minutter unna

– Vi er totalt avskåret fra omverdenen, og vi er minutter unna snarlig død, sier han.

Den palestinske journalisten Mustafa Sarsour, som befinner seg inne på sykehuset, forteller til Al Jazeera at israelske droner sirkler over sykehusområdet og at alle som beveger seg utenfor risikerer å bli skutt.

– En familie forsøkte å forlate sykehusområdet, men da de kom til den ytterste porten ble de alle sammen drept, forteller han.

– Ingen kan forlate sykehusområdet som følge av harde kamper, sier han til Al Jazeera.

Omringet

Det samme forteller sykehusdirektøren.

– Sykehusområdet er omringet og bygningene er mål. Alle som beveger seg inne på området er et mål. De israelske okkupasjonsstyrkene er utenfor og forhindre alle fra å flytte på seg, sier Mohammad Abu Selmeyah.

Den israelske hæren bekrefter at sykehuset er omringet og opplyser at de har bedt sykehusdirektøren om å evakuere alle pasienter.

Det skal befinne seg flere tusen pasienter og ansatte på sykehuset. Mange pårørende befinner seg også på sykehusområdet, der også tusenvis av internt fordrevne har søkt tilflukt.

Den israelske hæren begrunner ifølge den israelske avisa Haaretz kravet om evakuering med at sykehuset ligger i et område av Gaza by som den israelske hæren definerer som «en kampsone».

Har advart

Al Jazeera har også snakket med legen Youssef Abu Alreesh, som er statssekretær i helsedepartementet i Gaza og som også befinner seg inne på sykehuset.

– Det er dette vi har advart verden om at ville skje, alle generatorene har nå stanset, alle strømkilder er nede, forteller han.

– Vi har 39 nyfødte barn i kuvøser, disse barna kjemper nå mot døden, sier han og fortsetter:

– Vi snakker nå takket være det vesle som er igjen av batteri på mobiltelefonen min. Når det er tomt, vil det bli stille.

Israelske påstander

Israel hevder Hamas har et kommandosenter under sykehuset, noe som avvises både av Hamas, sykehusets ledelse og norske leger som Mads Gilbert som tidligere har jobbet ved sykehuset.

Israel hevder å ha delt beviser med allierte land, men ingen har gått god for påstanden.

– Det lar seg ikke gjøre å fastslå sannhetsgehalten i de israelske påstandene, sier en vestlig sikkerhetskilde til The Wall Street Journal.

Det samme gjelder Israels påstand om at Hamas holder noen av de israelske gislene fanget i tunneler under sykehuset.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer