Nasjonal sikkerhetsmyndighet:

Det er avslørt planer for å slå ut deler av kraftnettet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet sier at det opp gjennom historien i Norge er avslørt planer for å slå ut deler av det norske kraftnettet.

Norsk sikkerhetstjenesten har avslørt konkrete planer for å slå ut deler av det norske kraftnettet, sier direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Norsk sikkerhetstjenesten har avslørt konkrete planer for å slå ut deler av det norske kraftnettet, sier direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det finnes neppe noe annen livsviktig virksomhet, hvor samfunnet kan lammes i lang tid med enkle midler, sa Vigdis Grønhaug, som er assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) under NVEs Energidager torsdag, ifølge Teknisk Ukeblad.

Der sa hun at sikkerhetstjenesten har avslørt konkrete planer for å slå ut deler av det norske kraftnettet.

NSM understreker overfor NTB at det ikke nylig er avslørt slike planer, og at det er snakk om tilfeller opp gjennom historien.

– Kraftnettet er et mål for sabotasje og villede handlinger. Kraftbransjen er noe av det mest verdifulle vi har, sa Grønhaug.

Hun mener bransjen blant annet må spørre seg om hvor mange russere som jobber i kraftsektoren i Norge i dag, og hvor mye kinesisk teknologi som benyttes.

– Vi vet at det jobber russere der. De er jo da en innsidetrussel. De kan lett få tilgang på informasjon om de viktigste verdiene i kraftsektoren, som kan utnyttes av Russland. Det er den store risikoen, sier Grønhaug til Teknisk Ukeblad.

Kristian Markegård, ansvarlig for sikkerhet i kraftforsyningen i NVE, mener på den andre siden at Norge har en robusthet i kraftforsyningen som mange vil misunne oss.

– Det finnes ikke én bryter som tar ut kraftsystemet vårt, heller ikke deler av det. Vi har redundans, godt nett og god beredskap. Vi har også bemannede driftssentraler som vil oppdage uregelmessigheter, sa Markegård i sitt innlegg.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer