Månelandingen

Det er 50 år siden måne­landingen, men NRK har slettet opptaket fra sendingen

50-årsjubileet for månelandingen skal markeres med brask og bram. Men NRKs teipruller med sendingen fra 1969 er spilt over. – Nesten utilgivelig, mener ekspert.

De kornete TV-bildene fra månelandingen i 1969 er blitt en del av verdens kollektive hukommelse. Neil Armstrong er til høyre i bildet, mens Buzz Aldrin står nærmere månelandingsfartøyet, litt til venstre for flagget de plantet på månen. Arkivfoto: NASA / AP / NTB scanpix
De kornete TV-bildene fra månelandingen i 1969 er blitt en del av verdens kollektive hukommelse. Neil Armstrong er til høyre i bildet, mens Buzz Aldrin står nærmere månelandingsfartøyet, litt til venstre for flagget de plantet på månen. Arkivfoto: NASA / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

20. juli 1969 klokken 21.17.40 norsk tid landet fartøyet Eagle på månen. I år er det dermed 50 år siden mennesket før første gang satte sine bein på et fremmed himmellegeme.

Flere millioner mennesker fulgte måneferden på TV. I denne sammenhengen kunne det vært naturlig med et gjensyn med NRKs sendinger fra begivenheten, men det er ikke mulig.

Teiprullene som inneholdt sendingen, er nemlig spilt over.

– Det er forferdelig synd. Det er nesten utilgivelig, sier Erik Tandberg til NTB.

– Kan bare beklage

NRK bekrefter at sendingen er spilt over.

På 60-tallet var det uvanlig å gjøre opptak av sendinger som gikk direkte, fordi opptaksbånd var veldig dyre. Det likevel gjort opptak av sendingene fra månelandingen.

– Men på 70-tallet ble de slettet, slik det var allmenn praksis for på den tiden. Sett med dagens øyne virker dette ganske uforståelig, og NRK kan bare beklage at en så viktig hendelse ikke ble tatt vare på for ettertiden, sier fungerende mediedirektør Petter Wallace i NRK til NTB.

Jubileet markeres en rekke steder i landet.

Teknisk Museum i Oslo har tjuvstartet feiringen. I april åpnet utstillingen Månelandingen 50 år. Besøkende kan blant annet ta plass i en fullskala Apollo 11.

Romfartsekspert Erik Tandberg (86) var NRKs kommentator da Apollo 11 landet på månen i juli 1969. Men nå er båndene fra sendingen slettet. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Romfartsekspert Erik Tandberg (86) var NRKs kommentator da Apollo 11 landet på månen i juli 1969. Men nå er båndene fra sendingen slettet. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Konsulent for utstillingen er Erik Tandberg, som også har delt sine private arkiver og samlinger med museet. Han loset det norske folk gjennom månelandingen i 1969, som ekspert for NRK. Utstillingen står til og med 27. oktober.

På selve jubileumsdagen 20. juli foregår det en rekke arrangementer ved museet. Blant annet skal Tandberg selv fortelle om Apollo-programmet og månelandingen.

Astronauter til Oslo

Fakta om den første bemannede måneferden

* Neil Armstrong var sjef på romfartøyet Apollo 11. Med på ferden var også Buzz Aldrin og Michael Collins.

* 20. juli 1969 var Apollo 11 framme ved månen. Armstrong og Aldrin dro ned til overflaten med en egen landingsmodul, kalt Eagle – Ørnen. «Ørnen har landet», lød Armstrongs berømte budskap tilbake til bakkekontrollen i USA.

* Anslagsvis en halv milliard mennesker fulgte fjernsynssendingene da Armstrong forsiktig steg ut av landingsmodulen og ned på månens overflate. Han fikk følge av Aldrin, og de to utforsket omgivelsene i omtrent to og en halv time.

* Tilbaketuren først til kommandomodulen Columbia og deretter til jorda gikk helt etter planen. Den 24. juli 1969 landet romfarerne i Stillehavet utenfor Hawaii.

(Kilder: NASA, forskning.no )

Også NRK markerer jubileet, selv om sendingen fra 1969 er slettet. I dagene fram mot 20. juli sender de en rekke dokumentarer og filmer om månelandingen. Blant annet sender de «Draumen om månen», en amerikansk dokumentarserie i seks deler. Første episode ble sendt tirsdag 9. juli på NRK1.

28. august er det duket for jubileumsfest i Oslo Konserthus. Tre amerikanske apollo-astronauter inntar scenen. Blant dem som kommer, er Charlie Duke, som fløy med fartøyet Apollo 16 til månen i 1972. Han er den yngste personen som har gått på månen.

Også Fred Haise, som blant annet var med på den dramatiske Apollo 13-ekspedisjonen, kommer.

Sender opptakene om igjen

I USA var det CBS som sto for den mest kjente TV-sendingen i 1969, med den ikoniske journalisten Walter Cronkite som anker i studio. På kanalens nettsted CBSN streames de historiske sendingene om igjen til de samme tidspunktene som i 1969. Sendingene starter 16. juli, da Apollo 11 ble skutt opp fra John F. Kennedy Space Center i Florida.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer