Det britiske kongehuset: Prins Philip er død

Dronning Elizabeths ektemann gjennom 73 år, prins Philip, døde på morgenen 9. april i hjemmet Windsor Castle, 99 år gammel.

Dronning Elizabeth og prins Phillip - offisielle bilder i forbindelse med deres gullbryllup
Foto: Camerapress / Brian Aris 39900-x2 (97)
Dronning Elizabeth og prins Phillip - offisielle bilder i forbindelse med deres gullbryllup Foto: Camerapress / Brian Aris 39900-x2 (97) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Philip ble født på den greske øya Korfu 10. juni 1921, som sønn av prins Andreas av Hellas og Danmark og dronning Victorias oldebarn Alice av Battenberg.

Året etter ble Philips onkel, kong Konstantin I av Hellas, tvunget til å abdisere, og prins Andreas ble fengslet av landets nye militære makthavere.

Prinsen fikk noen måneder senere forlate Hellas, med ordre om aldri å vende tilbake. Familien slo seg ned i Paris, der Philip vokste opp.

Etter endt skolegang i Frankrike, Tyskland og Storbritannia, vervet Philip seg i 1939 som 18-åring i den britiske marinen.

Brevvekslet

Samme år begynte han å brevveksle med den da 13 år gamle prinsesse Elizabeth, som han hadde møtt under en omvisning fem år tidligere.

Etter endt krigsinnsats, der han tjenestegjorde i Middelhavet og Stillehavet, fikk Philip tillatelse fra kong George VI til å gifte seg med prinsessen.

Bryllupet sto i Westminster Abbey 20. november 1947, men først etter at Philip hadde sagt fra seg sine greske og danske kongelige titler og blitt utnevnt til hertug av Edinburgh.

Philip fortsatte å tjenestegjøre i den britiske marinen fram til kong George VI døde og prinsesse Elizabeth overtok tronen i 1952. Først fem år senere ga dronningen ham den formelle prinsetittelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer