Det blir ikke forbud mot smakstilsetning i snusbokser. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Det blir ikke forbud mot smakstilsetning i snusbokser. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer

Smakstilsetning i snus

Det blir ikke forbud mot smakstilsetninger i snus

Frp har fått gjennomslag i regjeringen for sitt nei til forbud mot smakstilsetninger i snus.

Publisert

Helse- og omsorgsdepartementet jobber med en ny tobakksstrategi for å redusere tobakksbruken i Norge, med mål om en generasjon uten tobakksavhengighet. Denne skal legges fram til våren. Men når regjeringen legger fram den nye strategien vil den ikke inneholde et forbud mot smakstilsetninger i snus.

– Snus er beviselig langt mindre helseskadelig enn røyking. Fremskrittspartiet mener derfor det er fornuftig å støtte opp om et bredt tilbud av snusprodukter, både med og uten nikotin, for å gi et mindre helseskadelig alternativ til dem som i dag røyker. Å få røykere over på alternative nikotinprodukter som snus er god helsepolitikk, sier helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Frp.

Hun sier Frp mener forbud mot smakstilsetninger i snus ikke er veien å gå for å redusere tobakksbruken i Norge.

– Vi er opptatt av at folk må få lov å ta egne valg, og at vi som samfunn må legge til rette for sunnere og bedre alternativer. Derfor ville det vært helt meningsløst å forby halvparten av snusproduktene i Norge.

For et halvt år siden innførte helseminister Bent Høie (H) et nytt, nøytralt design på snusboksene som skulle dempe lysten på snus og hindre ungdom i å begynne med tobakksprodukter. Tall fra snusprodusenten Swedish Match viser imidlertid at innføringen av grønne snusbokser har hatt liten eller ingen effekt på norske snusvaner. Helse- og omsorgsdepartementet mener imidlertid det er for tidlig å konkludere om effekten av det nye regelverket.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.