Det blir høye strømregninger resten av vinteren

Mange fikk sjokk da årets første strømregning kom etter at vinterkulda slo til. Nå viser beregningene at vi helt fram til påsken må vente høye strømpriser.

– I fjor høst så vi en økning i antall inkassosaker knyttet til husholdninger som ikke betalte strømregningene sine. Den trenden har fortsatt så langt i år, sier inkassoselskapet Lindorff. Her høyspentledning på den såkalte Vinstralinja i Lillomarka i Nittedal i Viken. Foto: Paul Kleiven / NTB
– I fjor høst så vi en økning i antall inkassosaker knyttet til husholdninger som ikke betalte strømregningene sine. Den trenden har fortsatt så langt i år, sier inkassoselskapet Lindorff. Her høyspentledning på den såkalte Vinstralinja i Lillomarka i Nittedal i Viken. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

– Så klart det er ganske dyrt i år, men det er ikke så mye forskjellig fra første kvartal 2019 for eksempel, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv til NTB.

Det var fjoråret som var uvanlig. Dette er neppe en trøst i disse dager, men i 2020 var det den laveste strømprisen på 18 år, ifølge Statistisk sentralbyrå. Da var gjennomsnittlig strømpris for husholdningene, utenom avgifter og nettleie, på 20,7 øre per kilowattime.

Rekord sist fredag

I år ble satt rekord på fredag for bruk av strøm i Norge (12. februar). Vi har aldri brukt så mye strøm som vi gjorde mellom klokken 9 og 10, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat. Dette påvirker strømprisen, selv om det ikke er mangel på vann i magasinene. Vannmagasinene i landet har normalisert seg etter at de bli fylt opp i 2020.

– Hvis det er høyt forbruk som er helt på kapasitetsgrensen blir det veldig dyrt, forklarer kraftanalytikeren. Dette henger sammen med hvor mye produksjonskapasitet som er tilgjengelig. Da er vi faktisk avhengig av import for å dekke forbruket, sier kraftanalytikeren.

Djupskås har anslått hvordan prisene vil utvikle seg i ukene framover til 1. april og påsken (første kvartal). Den viser at prisen i år vil ligge litt over det som er forrige normalåret, som var i 2019.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer