Det blir først billigere, men så kan prisene gå opp igjen

Sukkeravgiften forsvinner i 2021. Men en ny rødgrønn regjering kan gi dyrere godteri og en ny helsebegrunnet sukkeravgift fra 2023.

Søtsakene blir trolig billigere neste år. Men det vil neppe vare lenge, om det blir rødgrønn seier i stortingsvalget i 2021. Foto: Geir Olsen / NTB
Søtsakene blir trolig billigere neste år. Men det vil neppe vare lenge, om det blir rødgrønn seier i stortingsvalget i 2021. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Frp fikk i budsjettforhandlingene gjennomslag for å fjerne hele avgiften på sjokolade- og sukkervarer. Den skulle ifølge regjeringens anslag gi staten en inntekt på snaut 1,5 milliarder kroner i 2021.

Dersom det blir regjeringsskifte neste høst, kan det komme forslag om en ny sukkeravgift. Politikere både i Ap, SV og Sp ønsker å få det utredet. Det betyr at den neppe vil komme før i 2023-budsjettet, skriver Aftenposten.

– Arbeiderpartiet ønsker en sukkeravgift som bedre treffer formålet, nemlig redusert sukkerinnhold, sier Aps helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol.

Hun legger til at partiet ønsker en avgift som gir sunnere varer, og som ikke rammer norske arbeidsplasser. Hun mener den avgiften som nå forsvinner, ikke er treffsikker nok.

– Ap ønsker å se på avgifter som gir sunnere varer. Vi mener at de skal bli billigere enn usunne, sier hun.

Formålet med sukkeravgift har vært å skaffe staten inntekter. Flertallet i utvalget som vurderte disse avgiftene i 2019 , foreslo at den burde fjernes og erstattes av en helsemessig begrunnet avgift. Dette synet har støtte i både Ap SV og Senterpartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer