Hvor lenge varer coronasertifikatet?

Derfor varer coronasertifikatet i 90 dager

I går rullet testingen av coronasertifikatet ut, men flere bet seg merke i utløpsdatoen.

CORONASERTIFIKATET: Nå kan må gå inn å sjekke det norske coronasertifikatet.Foto: Heiko Junge / NTB
CORONASERTIFIKATET: Nå kan må gå inn å sjekke det norske coronasertifikatet.Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 8. juni kunne man logge seg inn på Helse-Norge for å prøve testingen av coronasertifikatet. Det skal være klart fredag 11. juni, men noen dager før kan man altså se den oppdaterte versjonen med grønt og rødt lys og QR-koder for kontroll. Det derimot mange bet seg merke i da de lastet ned det såkalt "coronapasset" var utløpsdatoen. Gyldigheten virker henholdsvis å bare vare i 90 dager.

Gyldigheten

FHI (Folkehelseinstituttet) informerer på sine nettsider at det har vært en rekke spørsmål rundt varigheten av coronasertifikatet. Flere som har logget inn har oppdaget at gyldigheten bare er 90 dager fram i tid, selv om det ble opplyst om at det ikke ville være noen sluttdato for fullvaksinerte. Årsaken til dette er helt enkelt for å unngå misbruk.

Et eksempel på dette kan være at noen skriver ut sertifikatet og prøver å bruke det i Norge eller til grensepassering lenge etter at det er skrevet ut. På den tiden kan både immunitet og vaksiner ha forandret seg, ifølge FHI.
Det betyr altså ikke at gyldigheten bare er satt til 90 dager, men enklere forklart 90 dager av gangen. Så dersom du er fullvaksinert og sjekker coronasertifikatet i dag vil gyldigheten stå til 7. september i år. Om du derimot sjekker det samme i morgen vil gyldigheten stå til 8. september i år.

Grønt sertifikat

Sertifikatet skal vise om du er fullvaksinert, fått første dose eller er immun etter å ha vært smittet med corona de siste seks månedene, i tillegg til resultatet hvis du har tatt negativ coronatest. Om coronasertifikatet viser grønt lys betyr det i hovedsak at du enten er fullvaksinert, at du har fått første dose for tre uker siden og venter på andre dose, at du har fått en dose og hatt corona før den eller fått første dose og være smittet mellom andre dose – eller hatt coronasykdom de siste seks månedene. I tillegg kan det vise grønt lys i 24 timer etter negativ test, men bare om du ikke har noen positive tester siste 7 dager.

Rødt sertifikat

Rødt lys betyr derimot at du ikke er vaksinert, opplysningene som er registrert om din vaksinasjon er feil, de første ti dagene etter den første positive testen, at man ikke har negativ test de siste 24 timene, eller at man ikke har vært smittet med corona de siste seks månedene. Sertifikatet kan også vise et såkalt forbigående rødt lys. Dette får man om man i ti dager om man tester positivt etter vaksinasjon, har fått sin første vaksinedose for mindre enn 3 uker siden, har gått 14 uker mellom første og andre vaksinedose.

QR-koden som ligger i sertifikatet er der for kontroll.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Helse-Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer