Vis mer

Derfor leder realitykjendis Donald Trump valgkampen

Hvordan kan det ha seg at en stormannsgal milliardær, mest kjent for reality-TV og en omdiskutert frisyre, leder kampen om å bli presidentkandidat?

(upublisert) Opprettet


Donald Trump har ligget øverst på meningsmålingene nær sagt siden den republikanske nominasjonskampen startet, og møtte natt til torsdag motkandidtene sine på podiet i Simi Valley.

Nå stiller mange seg spørsmålet: holder dette virkelig helt inn?

- Jeg tror ikke at Donald Trump får GOP-nominasjonen (Grand Old Party/Republikanerne) for å stille som presidentkandidat. Men det har vist seg å være vanskelige å forutse hva de republikanske velgerne vil stemme på, og de har tatt mange rare valg tidligere, så muligheten er der, skriver Robert Elisberg i bloggen sin for The Huffington Post.

Hvordan har det seg at eiendomsmagnaten og realitykjendisen Trump gjør det så mye bedre på målingene enn motkandidater med mye større politisk ballast enn ham selv?

(FOTO: Patrick Green /London Ent/Spash News)

33% og klatrende


I følge VG leder Trump nominasjonskampen med sine 33% i en nasjonal meningsmåling fra Washington post og ABC News. De to neste på listen er en pensjonert nevrokirurg, Ben Carson, med sine 20% og på tredjeplass finner vi yrkespolitiker Jeb Bush (bror av George W. Bush) med i underkant av 8%.

Det kan virke som en av grunnene til den økende populariteten er at han fremstår som ekte, fordi han ikke er yrkespolitiker.

Mike Huckabee, en av motkandidatene, sier til The Washington Post at det er en enkel forklaring på hvorfor Trump er så populær:

Han sier det folket vil høre, og folk er sinte og misfornøyde med retningen USA synes å gå i.

For Donald Trump trekker folk. 20 000 mennesker kom for å høre ham snakke i august i år på en fotballstadion i byen Mobile i delstaten Alabama, og siden da har populariteten hans bare økt ytterligere.

Les mer: – Har ikke hørt ordet klovn på en stund


Les mer: Donald Trump is leading for a simple reason, according to Mike Huckabee

 

(FOTO: Charlie Riedel/Ap)

Politikere som ikke er politikere


Det er i hvert fall mye som akkurat nå tyder på at velgere i USA lar seg begeistre over kandidater som ikke er en del av det politiske systemet.

Journalisten Michael Scherer skriver i Time Magazine at det finnes "do's and dont's" i amerikansk poltikk. Regler alle kandidater må følge for å fremstå trivelige og likefrem, når de reiser rundt på delstatsarrangementer.

Når guvernør i Wisconsin, Scott Walker, poserer på en høyball ikledt jeans, eller Hillary Clinton møter opp i en blå flanellskjorte på The Iowa State fair (det nærmeste vi kommer et slik arrangement i Norge er muligens Momarkedetet), så er det fordi de forsøker å late som at de er helt lik den jevne velger.

Scherer skriver videre at Donald Trump trenger ikke spille etter de samme reglene, kan det virke som. Han ankommer flyvende i et helikopter med en prislapp på over 50 millioner dollar, har diamantmansjetter og blankpussede lakksko som skinner om kapp med de blekede tennene hans.

Mye av grunnen til hvorfor han gjør det så godt på meningsmålingene ligger her, mener mange. Han spiller ikke det politiske spillet. Han er kun seg selv, og det treffer nok godt en velgermasse som fortsatt har troen på den amerikanske drømmen. Mennesker som mener at alle kan bli rike gjennom hardt arbeid, blod og svette og ved å "pull yourself up by your bootstraps".

Når Donald Trump sier at han ikke trenger ta imot donasjoner fra lobbyister eller store selskaper mot tjenester eller lovnader, så mener han det ettersom han er villig til å bruke 1 milliard av egne penger på valgkampen sin.

Les mer: Rise of the anti-establishment

Les mer: Donald Trump har landet

Les mer: Vil ha donasjoner, men uten noen forpliktelser

 

(FOTO: Frederic J. Brown/Afp)

Kandidatdebatten: Ti mot én


Stemningen var anspent da de elleve mest populære kandidatene møttes til debatt natt til torsdag 17. september, melder Dagbladet.

Det var tydelig helt fra starten at det var Trump mot de andre kandidatene. Carly Fiorina avskrev Trump som en underholder, Rand Paul beskrev ham som umoden og Scott Walker på sin side mente at Trump ikke var kvalifisert. Det ble satt spørsmålstegn ved hans mangel på erfaring, og tidligere utspill som har fremstått veldig kvinnefiendtlige.

Selv om de kanskje ikke tar mannen seriøst jobber de hardt for å ta spise inn på ledelsen han har på alle meningsmålinger.

Trump selv ønsket nok å fremstå som en mer seriøs kandidat enn han har gjort frem til nå, men klarte ikke helt unngå små sleivspark mot de andre kandidatene eller den bravado han er så kjent for.

En av kveldens største applauser fikk den eneste kvinnen på scenen, nevnte Carly Fiorina, da hun ble konfrontert med et av Trumps tidligere utspill om "hvorvidt noen ville stemt på noe med et slik ansikt" som hun hadde. Svaret kom kjapt og konsist: - Jeg tror alle kvinner i USA hørte veldig klart og tydelig hva Mr. Trump sa.

Les mer: - Fikk Trump til å fremstå som tullete

Les mer: Republikansk stormangrep mot Donald Trump

Les mer: Høydepunkter fra kandidatdebatten

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.