Derfor krangler Russland og Norge om asylsøkere

Russland-ekspert: - Kan vare i måneder.

Derfor krangler Russland og Norge om asylsøkere
(upublisert) Opprettet


37 asylsøkere er nå blitt «sittende fast» på grensa mellom Norge og Russland. Mens Norge mener de er Russlands ansvar, mener Russland det motsatte.

Møter mellom Norge og Russland har foreløpig ikke ført til noen løsning.

Dette er Storskog-konflikten.


 1. Asylsøkere med opphold i Russland sendes tilbake


  25. november kom regjeringen med en ny instruks til Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda om å gi avslag til alle asylsøkere som kommer til Norge med oppholdstillatelse i Russland.

  Grunnen er at Norge anser Russland som et trygt land.


 2. Russland nekter å ta imot enkelte av asylsøkerne


  Russland nekter å ta imot enkelte av asylsøkerne som norske myndigheter har avvist ved grensestasjonen ved Storskog i Finnmark.

  Noen av asylsøkerne nektes angivelig innreise til Russland fordi russerne mener de kun har et transittvisum og ikke oppholdstillatelse, melder Dagens Næringsliv.


 3. Skiller ikke på forskjellige typer oppholdstillatelse


  FOTO: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix

  Statssekretær Jøran Kallmyr i Justis- og beredskapsdepartementet uttaler til iFinnmark at de ikke skiller på de som har fast opphold i Russland, de som har hatt midlertidig opphold over tid, og de som er i transitt på for eksempel turistvisum.

  Har man satt foten på russisk jord, kommer man fra et trygt land, og har ikke rett til å søke asyl, er budskapet fra statssekretæren i Justis- og beredskapsdepartementet.

  Siden det er en felles dokumentkontroll på Storskog/Boris Gleb får det norske grensepolitiet oversendt id-papirer før personer drar ut av Russland.

  – Vi gir klar beskjed til russerne om at disse ikke har adgang, og at det blir sett på som en ulovlig innreise hvis de kommer. Da er Russland i henhold til tilbaketakingsavtalen forpliktet til å ta dem tilbake, sier Kallmyr til iFinnmark.

  Avtalen statssekretæren sikter til er en felles avtale om tilbaketaking som Norge og Russland underskrev i 2007.


 4. Møte ga ingen løsning


  Det var tirsdag samtaler mellom landene for å avklare hvordan den såkalte tilbaketakingsavtalen skal tolkes, men de har ikke kommet frem til noen løsning. Men justisminister Anders Anundsen sier at «det er en bra dialog med russerne».

  Overfor NRK legger ikke ekspedisjonssjef Thor Arne Aass fra Justisdepartementet skjul på at Norge og Russland har ulike syn på hvem av dem som søker seg til Norge, som umiddelbart kan sendes tilbake.


 5. Solberg: - Russland må slutte med transittvisum


  Erna Solberg uttaler til VG at regjeringen forutså at den nye instruksen kunne føre til en grensestrid mellom Norge og Russland.

  – Det skal vi løse med å snakke med russerne. Returene er en del av regjeringens opptrappingsplan av tiltak for å begrense tilstrømningen. Vi var forberedt på at Russland kunne komme til å mene noe slikt. Vårt svar er at da må Russland slutte å utstede transittvisum, sier hun.


 6. Russland-ekspert: Kan vare i måneder


  NTB: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

  Jakub M. Godzimirski, Russland-ekspert og forskningsprofessor ved NUPI, sier til VG at selv om det har vært snakk om å stenge grensen, tror han ikke det vil skje med det første.

  – Jeg tror Norge har sendt en del sterke signaler om at politikken har forandret seg. Men russerne kommer til å prøve seg. Jeg tror denne problemstilling vil vare i flere måneder fremover, sier Godzimirski til avisen.


 7. NOAS mener Norge bryter internasjonale forpliktelser


  Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS mener det er urimelig at Politiets utlendingsenhet ikke behandler asylsøknadene til personer fra Syria eller andre utrygge land. Nå har NOAS bedt Politiets utlendingenhet og Justisdepartemenet om en redegjørelse av praksisen for grensestasjonen på Storskog.

  - Det er viktig at de som sendes tilbake har en varig oppholdstillatelse i Russland. Dersom de har kortvarig opphold eller transittvisum i Russland, er det uforsvarlig å ikke realitetsbehandle asylsøknaden deres, sier Austenå til Aftenposten.


KILDER: Dagens Næringsliv, iFinnmark, UDI, VG, NRK, VG, VG, Aftenposten.


Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer