Ukas nyhetsbrev fra Sol

Derfor kan Vassbakk bli frikjent for drapet på Birgitte Tengs

Her er oversikten over nyhetene du må vite om denne uka.

HAR EN GOD SAK: Advokat Stian Kristensen og advokat Stian Bråstein (t.h) er forsvarerne til Johny Vassbakk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HAR EN GOD SAK: Advokat Stian Kristensen og advokat Stian Bråstein (t.h) er forsvarerne til Johny Vassbakk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Sol-leser! Ukas snakkiser i Sol-redaksjonen er uten tvil Märthas exit som representant for kongehuset, og Birgitte Tengs-saken. Og så har vi snakket om hvorfor vi ikke helt klarer å engasjere oss, eller leserne våre, i mellomvalget i USA.

Her er noen av sakene som er viktige, gøyale eller nødvendige å få med seg denne uka.

Husk å tipse oss hvis du finner artikler vi burde legge ut på Sol.no.

Jeg håper du får en nydelig helg! Hilsen sjefredaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen.

LETTET: - Amerikanerne skjønner jo ikke bæret av dette her, lo Kong Harald. Dette intervjuet må du se! Foto: NTB
LETTET: - Amerikanerne skjønner jo ikke bæret av dette her, lo Kong Harald. Dette intervjuet må du se! Foto: NTB Vis mer

Ukas beste intervju

- Amerikanerne skjønner jo ikke bæret av dette her, lo Kong Harald da han møtte et samlet pressekorps denne uka.

Altså, du må bare se videoen av kongen og dronningen som svarer pressen. Det er sjeldent vi ser monarkene så åpne. Og gøyale, ikke minst!

Saken er at Märtha ikke lenger skal representere kongehuset i noen sammenheng, eller bruke prinsessetittelen i sin virksomhet. Det skal heller ikke typen hennes gjøre.

Sjefene på slottet virker veldig letta over å få avklart de greiene der.

FORKLARTE SEG DENNE UKA: Tegning av Johny Vassbakk (t.v) som står tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Tegning: Ane Hem / NTB.
FORKLARTE SEG DENNE UKA: Tegning av Johny Vassbakk (t.v) som står tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Tegning: Ane Hem / NTB. Vis mer

Derfor kan Vassbakk bli frikjent for drapet på Birgitte Tengs

Johny Vassbakk forklarte seg i retten denne uka. Han er tiltalt for å ha drept og forgrepet seg på 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995. Overgrepet skal ha skjedd enten før han drepte henne – i så fall en voldtekt, eller etterpå – i så fall er det likskjending.

Aktor fikk Vassbakk til å svare på en rekke spørsmål knyttet til hans fortid. Det er mørkt. Han har blottet seg. Han har gjort innbrudd for å stjele dameundertøy. Han har gått til angrep på psykologen sin. Han har slått med sykkelpumpe. Dette tegner et bilde av en ustabil og skakkjørt sjel som kan matche en gjerningsmann i Tengs-saken.

Aktoratets nøkkelbevis er dna-funn på strømpebuksa til Tengs, som matcher Vassbakk.

Samtidig ber aktoratet retten om å se bort ifra andre tekniske funn på åstedet, blant annet hår i hånda og i trusa til Tengs. Disse hårene tilhører verken Vassbakk eller Tengs. Altså er de fra noen andre.

Det kan godt hende at Vassbakk må og skal frikjennes. Det at han har en mørk fortid og gjort usedvanlig mye dumt, betyr ikke at han er skyldig i denne saken.

Det er viktigere at vi unngår et nytt justismord, enn at noen blir straffet for drapet på Birgitte Tengs. Det kan dessverre bety at vi må leve med at vi ikke får oppklart saken. Det blir tøft. Spesielt for de pårørende og i kretsen rundt dem, men det etterlater også et sår i rettsstaten Norge.

TV 2 har skrevet en av ukas beste saker om dette.

ELENDIG OPPSLUTNING: Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har tunge år foran seg dersom målingen denne uka ligner på resultatene de får ved kommende valg. Foto: NTB
ELENDIG OPPSLUTNING: Statsminister Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har tunge år foran seg dersom målingen denne uka ligner på resultatene de får ved kommende valg. Foto: NTB Vis mer

Krise-måling for Arbeiderpartiet

Opinion har målt oppslutningen om politiske partier for FriFagbevegelse og Dagsavisen. Arbeiderpartiet får en oppslutning på 16,9 prosent. Det er historisk lavt, og må sette en skikkelig støkk i partiet.

Årsaker? Regjeringsslitasje er det åpenbare. En litt mumlende, konfliktsky og fraværende statsminister. Fullstendig anonyme personer i den øvrige ledelsen. Samarbeide med et Senterparti som har en leder som gikk fra å være lett populist og politisk bygderockestjerne før valget, til å bli en litt mumlende del av den eliten han skulle ta et oppgjør med.

Alt er feil her, egentlig.

Neste steg? Se på at Høyre overtar makta ved neste stortingsvalg, omorganisere partiledelsen og lage et parti med en ny og klar stemme for arbeidsfolket. Kommer det til å skje? Ja, hvis dette blir nivået ved neste valg.

KNALLHARD PÅ HØYRESIDEN: Republikanernes Kari Lake har gjort seg bemerket i dette valget, og omtales som «Trump in a dress». Foto: REUTERS/Brian Snyder
KNALLHARD PÅ HØYRESIDEN: Republikanernes Kari Lake har gjort seg bemerket i dette valget, og omtales som «Trump in a dress». Foto: REUTERS/Brian Snyder Vis mer

Derfor burde jeg bry meg om mellomvalget i USA

Jeg kjenner at jeg sliter med å motivere meg for å vite hvor mange seter republikanerne og demokratene får i Senatet og Kongressen.

I mitt hode er det sånn: Vi heier på demokratene, sikkert fordi det er dem som likner mest på oss selv. Republikanerne har blitt en gjeng antidemokratiske mørkemenn som tar makta gjennom skummel populisme.

Alle disse mandatene i Senatet, Kongressen og antall guvernører på rød og blå side har alt å si for hvem som blir sittende med makta ved neste presidentvalg – og hvor mye makt den neste presidenten kommer til å få.

NRK har laget en skikkelig bra oversikt over hva som skjer nå.

BER STORTINGET PUNGE UT: Sylvi Listhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB
BER STORTINGET PUNGE UT: Sylvi Listhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Sylvi har rett

Stortinget har fått straffeskatt fra Skatteetaten fordi det, altså Stortinget, har betalt for lite i arbeidsgiveravgift.

Ryggmargsrefleksen blant stortingspolitikere er å krangle på det aller meste, og har på livlig vis gitt seg i kast med dette også.

Det kan de kutte ut. Det er faktisk bare å punge ut, fordi selve diskusjonen svekker politikernes og Stortingets omdømme, sier Sylvi Listhaug (Frp), Bjørnar Moxnes (Rødt) og Lan Marie Berg (MDG). Amen til det.

RØMTE IKKE: Adam holdt seg i ro. Foto: Privat
RØMTE IKKE: Adam holdt seg i ro. Foto: Privat Vis mer

Ukas ikke-sak:

Slangen «Adam» rømte ikke fra et hus i Kristiansand.

SPARKER 30: Tine trenger færre folk. Foto: NTB
SPARKER 30: Tine trenger færre folk. Foto: NTB Vis mer

Få også med deg: