Derfor henger Schengen i en tynn tråd

Derfor henger Schengen i en tynn tråd

Den nederlandske statsministeren spår at avtalen kan bryte sammen innen to måneder.

(upublisert) Opprettet


De siste månedene har Schengen-avtalen, som gjør at man kan kan bevege seg fritt mellom medlemslandene, vært under sterkt press.

Strømmen av flyktninger og migranter inn i Europa har fått en stor del av landene til å innføre grensekontroll, og flere spår nå at ordningen er i ferd med å kollapse.

SOL samler syv punkter om konflikten rundt samarbeidet, og hvorfor det nå er i fare:


 1. - Schengen kan bryte sammen innen to måneder


  FOTO: AFP / NTB Scanpix

  Under World Economic Forum i Davos, uttalte den nederlandske statsministeren at dersom det ikke blir en reduksjon i strømmen av migranter, vil det grensefrie Schengensamarbeidet bryte sammen innen to måneder, skriver The Guardian.

  Han sa at 35.000 mennesker har krysset EUs grenser så langt i år, og at det vil firedoble seg når våren kommer.

  - Vi klarer ikke å håndtere disse antallene lenger. Vi trenger å håndtere dette, uttalte Mark Rutte.


 2. Mange land har innført grensekontroll


  Schengensamarbeidet innebærer at det ikke skal være noen ordinære passkontroller mellom medlemslandene. Når man er innenfor Schengens yttergrense, skal man kunne bevege seg fritt mellom landene. Men på grunn av asylstrømmen har land i store deler av Europa nå innført midlertidig grensekontroll.

  Politiet har lov til å gjøre sikkerhetssjekker på grensen, og stater kan innføre grensekontroll på grunn av store hendelser i opptil 30 dager. Men permanent grensekontroll er et brudd på avtalen.

  Norge innførte skjerpet grensekontroll fra 26. november 2015. I Danmark ble det innført 4. januar, og Sverige har forlenget sin grensekontroll til 8. februar. Grensekontrollen ble innført 12. november og har fram til nå blitt fornyet hver 14. dag. Nå kommer den til å gjelde en måned av gangen, melder NTB.


 3. FOTO: John Macdougall / AFP / NTB Scanpix

  Tysklands innenriksminister, Thomas de Maiziere, sa torsdag at han ikke kan se noen ende på den midlertidige grensekontrollen mellom Tyskland og Østerrike. Tyskland har hatt utvidet grensekontroll siden september.

  Maiziere foreslo å utvide kontrollen til å gjelde i opp til to år, som er maksimumstiden for grensekontroll i Schengen-avtaln. Dette er et grep som kan føre til permanent skade på EUs praksis med åpne grenser, skriver The Telegraph.
 4.  Østerrike: Slipper ikke inn flere enn 37.500


  Onsdag ga Østerrike beskjed om at antall flyktninger som får søke om asyl i år ikke skal overstige 37.500 personer, og at de vil styrke grensekontrollen. Dette legger igjen ekstra press på Tysklands rikskansler Angela Merkel, skriver The Telegraph.

  Merkel har kritisert grepene fra Østerrike for å «ikke hjelpe på situasjonen». Hun har avvist en slik løsning for Tyskland, skriver Reuters. Merkel mener det vil være umulig å gjennomføre dette uten å stenge grenser og rive Europa fra hverandere.


 5.  Uenighet om kvoteordning


  FOTO: Boris Grdanoski / AP / NTB Scanpix

  Angela Merkel har lenge kjempet for en kvoteordning for flyktninger i EU og Schengen. Forslaget har blitt stoppet på grunn av massiv motstand fra Storbritannia og tidligere østblokkland i Øst- og Sentral-Europa.

  Det er ventet et politisk bikkjeslagsmål mellom EU-landene de neste ukene om hva en eventuell kvoteordning skal baseres på, skriver Dagens Næringsliv.
  Antall innbyggere i landet, brutto nasjonalprodukt eller antall flyktninger fra før?


 6. Støre spår slutt for Schengen


  Jonas Gahr Støre (Ap) sa tidligere i januar at han tror Schengen-samarbeidet går mot slutten. I et intervju med Klassekampen uttaler han at Schengen-avtalen ikke fungerer etter hensikten.

  – Når yttergrensene bryter sammen, når Schengen-avtalen kneler og Dublin-avtalen ikke fungerer, da må enkeltlandene ta ansvar.

  Støre varsler at Norden kan få en mer sentral plass i Aps neste partiprogram, og sier at Norge vil ha veldig mye tilbake for en fordypet kontakt i Norden.

  Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sa også til NTB at han støtter utspillet fra Støre.


 7. - Hellas kan bli midlertidig utestengt


  Hellas er under sterkt press fra EU-land for å gjøre mye mer for å redusere strømmen av flyktninger og migranter, samtidig som EU forsøker å finne løsninger på krisen.

  Over en million migranter og flyktninger kom sjøveien til Europa i fjor. Over 850.000 av dem kom via Hellas, og svært mange tok seg videre i Europa uten formell registrering.

  – Det er en myte at den gresk-tyrkiske grensen ikke kan beskyttes. Den greske marinen har kapasitet til å sikre denne grensen, sa Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner til pressen da EU mandag samlet seg til nok et møte om migrasjonskrisen og Schengens framtid, melder Adresseavisa.

  Tidligere har Mikl-Leitner også varslet at grekerne risikerer en «midlertidig utelukking» fra Schengen-samarbeidet.

  Natasha Bertaud, talsperson for innvandring i Europa-kommisjonen, sa derimot at det ikke er noen plan om å eksludere Hellas fra noe som helst, skriver The Guardian.Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer