Derfor har mars vært kaldere enn normalt

Mars 2023 var kaldere enn normalen. Nasjonalt har det falt 15 prosent mer nedbør enn det man regner som normalt.

– Man kan trygt si at dette har vært en rar meteorologisk måned, sier klimatolog Elin Lundstad ved Meteorologisk institutt. Bildet viser biler i tett snøvær i Nittedal. Foto: Paul Kleiven / NTB
– Man kan trygt si at dette har vært en rar meteorologisk måned, sier klimatolog Elin Lundstad ved Meteorologisk institutt. Bildet viser biler i tett snøvær i Nittedal. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Med unntak av helt sør i Østfold og helt vest i Rogaland, har det vært kaldere enn normalen i hele landet i mars, sier klimatolog Elin Lundstad ved Meteorologisk institutt.

Stedvis i Finnmark, Nordland og Møre og Romsdal har det vært det meteorologene regner for svært kaldt, noe som tilsvarer minus tre til fire grader kaldere enn normalen i området, ifølge Lundstad. Landstemperaturen var 2,9 °C under normalen. En fersk rapport fra Meteorologisk institutt viser at måneden er den kaldeste siden 2001 på Finnmarksvidda.

– En av årsakene til at det har vært kaldere enn normalt skyldes utvekslingen fra Arktis. Den har gått lenger sør enn normalt. Trykkfordelingen og jetstrømmene førte til mer nordavind, og denne har vært med dominerende enn vestavinden, sier hun.

En ansatt på vannverket er arrestert etter å ha urinert i vannforsyningen. Video: Donaldsonville water plant. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Det har også vært våtere enn normalt. På landsbasis har det kommet 15 prosent mer nedbør enn vanlig.

– Spesielt på Østlandet og i Finnmark, hvor det falt mer enn 40 prosent med enn normalen, har man hatt mye nedbør. Mens andre områder har vært veldig tørre, som for eksempel på Vestlandet.

– Man kan trygt si at dette har vært en rar meteorologisk måned. Det er ikke så vanlig at vi ser måneder som er kaldere enn vanlig lenger. Sist gang det var kaldere enn i år var i 2018.

Målingene måles i persentiler som beregnes ut ifra normalperioden på 30 år. Fra og med 2021 har man brukt 1991 til 2020 som normalperiode. Norge er vidstrakt og det er regionale forskjeller mellom de ulike landsdelene. Ved å bruke persentiler kan Meteorologisk institutt måle hvor store avvikene fra normalen er på hvert sted.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer