Halloween

Derfor feirer man halloween

Selv om halloween er et relativt nytt konsept i Norge har det blitt svært populært å feire det her til lands også, men hvorfor gjør vi det?

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer
Publisert

Halloween feires den 31. oktober, kvelden før allehelgensdag 1. november. Tradisjonen har spredt seg fra USA til Norge og til USA fra Irland og Skottland.

Dette er halloween

Selv om halloween i all hovedsak er en feiring den dag i dag, er det også en gammel tradisjon hvor det på allehelgensdag holdes minnegudstjenester i kirkene og det tennes lys ved graver på kirkegårdene.
I Norge markeres halloween ved at barn og unge kler seg ut i skremmende kostymer og går fra dør til dør i nabolagene og sier "knask eller knep". Begrepet kommer fra den engelske varianten "trick or treat" hvor trick eller knep på norsk er en trussel om rampestreker dersom man ikke får treat eller knasket (godteriet, frukt og lignende) som man ber om. Dersom man ikke åpner eller ikke har knasket som det bes om, kan man risikere å få knepet som blant annet kan være å få døren tilgriset med egg, eller doruller slengt i trærne i hagen.

I USA er det også vanlig å skjære ut gresskar med et ansikt i det, denne skikken har også flere nordmenn adoptert med årene.

Derfor feires halloween

Som tidligere nevnt har tradisjonen med halloween spredt seg til USA fra Irland og Skottland. Betegnelsen halloween skal komme fra den skotske betegnelsen for allehelgensaften - All Hallows Even.
Ifølge det Store Norske leksikon er det mye som tyder på at den moderne feiringen av halloween går så langt tilbake som den keltiske feiringen av Samhain, som er betegnelsen på slutten av sommeren den 31.oktober-1.november. På denne tiden trodde man at grensene mellom den virkelige verden og åndeverdenen ble visket ut i dette tidsrommet, og at ulike former for overjordiske vesener lettere kunne åpenbare seg. Derfor ble det satt ut mat og og drikke til åndene for å sikre at folket overlevde vinteren. Det ble også sagt at de dødes sjeler kom tilbake til sine hjem én gang i året, det ble derfor holdt av plass ved bordet til de døde mange steder.

Halloween i dag

Tradisjonen med å kle seg ut skal ha kommet på 1500-tallet i Irland og Skottland. Det er også da skikken ved å gå fra hus til hus skal ha kommet. I Norge er også dette en relativt ny tradisjon. Fra 1700-tallet skal man ha sluttet med tradisjonen å imitere onde ånder og heller gått over til å gjøre skøyerstreker. Slik er det fortsatt er i dag.

I Norge feires halloween ganske så likt som det gjøres i USA. Kanskje ikke så rart i og med at det er derifra vi har hentet tradisjonen. Gjennombruddet kom en gang på 2000-tallet og siden har barn kledd seg ut og gått rundt i nabolaget og bedt om «knask eller knep». Ungdommene deltar gjerne på kostymefester på restauranter eller i privat regi.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer