Vis mer

Derfor får de Nobels fredspris

Vant for sitt viktige bidrag til den demokratiske prosessen i etterkant av jasminrevolusjonen.

(upublisert) Opprettet
I år går Nobels fredspris til "Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog". De får prisen for å ha bidratt til byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia, etter Jasminrevolusjonen i 2011.

- Kvartetten ble dannet sommeren 2013, da demokratiseringsprosessen stod i fare for å kollapse som følge av politiske drap og omfattende sosial uro. Den etablerte en alternativ og fredelig politisk prosess da landet sto på randen av borgerkrig, sa Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five, da hun offentliggjorde vinneren.

Kvartetten bidro dermed til at Tunisia på få år kunne etablere et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro.

Den norske Nobelkommiteen har mottatt 273 forslag til kandidater til årets pris, 6 organisasjoner og 205 personer, melder kommiteen på sin offisielle twitterkonto.

Dette bør du vite om tildelingen av årets fredspris.

 1. Består av fire organisasjoner


  Kvartetten består av fire sentrale organisasjoner: fagbevegelsen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), arbeidsgiverorganisasjonen UTICA (Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat), menneskerettsorganisasjonen LTDH (La Ligue Tunisienne pour La Défense des Droits de l'Homme) og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.


 2. Representerer ulike deler av samfunnet


  I arbeidet representerte organisasjonene ulike sektorer og verdier i samfunnet i Tunisia. Disse var: Arbeidsliv og velferd, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter.
  De fire organisasjonene får ikke prisen hver for seg, men deler årets fredspris.


 3. Bidro til unikt samarbeid


  Kvartetens innsats bidro i aller høyeste grad til at revolusjonen i Tunisia munnet ut i et fredelig og demokratisk valg etter Ben Ali-regimets fall i januar 2011.

  De la til rette for for en god dialog mellom folket, de politiske partiene og myndighetene, og rettet fokus mot å finne samlende løsninger, til tross for utfordringene de politiske og religiøse skillelinjene bød på.

  Resultatet var unikt siden det demonstrerte at de islamistiske og de sekulære politiske bevegelsene var i stand til å samarbeide, på tross av ideologiske forskjeller, for det som var best for landet og innbyggerne.


 4. Håper prisen vil trygge demokratiet


  Tunisia står foran store utfordringer, både politisk, økonomisk og sikkerhetsmessig.

  I sin begrunnelse skriver Nobelkommiteen at de håper at årets pris vil bidra til å trygge demokratiet i Tunisia og være til inspirasjon for alle som ønsker å fremme fred og demokrati i Midtøsten, Nord-Afrika og verden for øvrig.

  Mer enn noe annet er prisen ment som et håndslag til det tunisiske folk, som til tross for store utfordringer har lagt grunnlaget for en nasjonal forbrødring som komiteen håper vil tjene som et eksempel til etterfølgelse også i andre land.


 5. Slik reagerer fredsprisvinnerne


  Lederen av Tunisias fagorganisasjon UGTT, Houcine Abassi, sier fredsprisen er et budskap til regionen om hvilken makt det ligger i forhandlinger og dialog.

  – Dette er en pris som kroner mer enn to års innsats, som har vært gjort av kvartetten da landet befant seg i fare på alle fronter. Jeg er glad, sier Abassi til nyhetsbyrået AP.

  Menneskerettsorganisasjonen LTDH sier fredsprisen kom som en stor overraskelse og er en inspirasjon til kvartettens videre arbeid.

KILDE: NTB / Den Norske Nobelkomite


 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.