Vis mer

Derfor er skålen mellom Obama og Putin så anstrengt

SOL samler hovedpunktene i presidentenes taler.

(upublisert) Opprettet


Mandag talte både USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin til FNs hovedforsamling. I talene kom forskjellene i synet på Syrias president Bashar al-Assad og hvordan krisen i Syria bør stoppes, tydelig frem.

Da de to presidentene skulle skåle på oppfordring fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon under en lunsj etterpå, var kroppsspråket svært anstrengt. Bildet deles nå i raskt tempo på nett.

Stemningen så like anstrengt ut da de to statslederne møttes for en hilseseanse før et 90 minutters langt møte i FN-bygningen. Ifølge de to presidentene skal møtet ha gått bra, men bildene som ble tatt i etterkant av talene spres fortsatt som ild i tørt gress.

Gikk du glipp av talene? SOL har samlet hovedpunktene.

Les også: 10 ting du bør vite om Syria-krisen


 1. Putin vil jobbe med Assad


  (FOTO: Dennis Van Tine, Abaca/ NTB Scanpix)

  I talen til FNs hovedforsamling sa Putin at det er en enorm feiltagelse å ikke samarbeide med den syriske regjeringen og landets væpnede styrker.

  - Det er ingen andre enn Assads millitærstyrker og den kurdiske militsen som virkelig kjemper mot IS og andre terrorister i Syria, sa han.


 2. Obama vil ikke støtte Assad-regimet


  (FOTO: Chip Somodevilla, DPA/ NTB Scanpix)

  Obama uttalte derimot at Syrias president er en tyrann.

  - Enkelte i denne forsamlingen mener at idealene i FN-charteret er uoppnåelige. De har argumentert for reglene forut for denne organisasjonen, for at makt er et nullsumsspill og at vi kan skape ro i samfunnet med bruk av makt.

  - Med en slik logikk må vi støtte en tyrann som Assad som slipper tønnebomber over barn, bare fordi alternativet er verre, sa Obama.


 3. Putin legger mye av skylden på Vesten


  (FOTO: Chip Somodevilla, DPA/ NTB Scanpix)

  Putin ga Vesten mye av skylden for krisen i Syria, og anklaget landene som deltok i angrepene i Irak og Libya for å ha lagt forholdene til rette for terrorisme.

  – Jeg kan ikke la være å spørre de som har skapt denne situasjonen, ser dere nå hva dere har gjort? Men jeg vet ikke om jeg får noe svar. Det er nå klart at det maktvakuumet som er skapt i Midtøsten og i Nord-Afrika ble fylt med terrorister, sa Putin under talen.


 4. Obama slår fast at Assad er grunnen til tragedien


  (FOTO: Chip Somodevilla, DPA/ NTB Scanpix)

  Obama understreket at USA ikke ønsker å støtte en løsning som lar Assad-regimet fortsette, og sa at vi ikke kan gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen.

  - Vi må huske på hva som førte til denne tragedien: At diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, sa Obama.


  - Assad kan ikke pasifisere en befolkning som har blitt brutalisert av flere år med vilkårlig bombing og drap av sivile, fortsatte han, og la vekt på at et maktskifte i Syria er nødvendig for å få bukt med opprørsgruppen IS.


 5. Putin vil ha internasjonal koalisjon


  (FOTO: Chip Somodevilla, Abaca/ NTB Scanpix)

  Putin tok til orde for en bred internasjonal koalisjon mot terrorisme.

  – På samme måte som koalisjonen mot Hitler kan den forene alle som kjemper mot dem som er like fulle av hat og ondskap som nazistene var, sa Putin i sin tale i FN.


 6. Obama åpner for samarbeid med Russland og Iran


  (FOTO: Chip Somodevilla, CNP/ NTB Scanpix)

  For første gang sier Obama at han er villig til å samarbeide med Russland og Iran om Syria.

  USA er rede til å samarbeide med alle land, inkludert Russland og Iran, for å løse konflikten, sa Obama i talen.


Kilder: Business Insider, Dagbladet, Dagens Næringsliv, Dagbladet, NRKVi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.