Vis mer

Derfor er det så vanskelig for Obama å endre våpenlovene

USAs president Barack Obama har lenge jobbet for å endre landets våpenlover, uten å klare det. SOL gir deg hovedgrunnene for hvorfor.

(upublisert) Opprettet


Torsdag holdt USAs president Barack Obama for femtende gang en tale etter en skytemassakre.

- Det kan ikke være så lett for noen som vil skade andre å skaffe seg et skytevåpen, sa Obama, og la til at det ikke holder å kondolere.

Han oppfordret velgerne til å bidra til å presse frem en strengere våpenlovgivning, for å hindre at personer som Chris Harper Mercer (26), som torsdag skjøt og drepte flere personer ved Umpqua Community College i byen Rosenburg i Oregon, får tak i skytevåpen.

- USA er det eneste landet i verden som har disse masseskytingene med noen måneders mellomrom. På en eller annen måte er dette blitt en rutine, sa han.

Men hvorfor er det så vanskelig å endre USAs våpenlover? SOL har samlet noen av hovedårsakene.


 1. Den amerikanske grunnloven


  Deltakere ser på våpen under National Rifle Associations årlige møte i Nashville, Tennessee. FOTO: Reuters / NTB Scanpix

  Retten til å bære våpen er nedfelt i den amerikanske grunnloven, og er også en del av den amerikanske kulturen. Store grupper i USA oppfatter det å få strengere våpenlover som et angrep på deres personlige frihet.

  National Rifle Association (NRA) forsvarer våpenlovene med amerikanernes rett til å forsvare seg, og argumenter med at en god person med et våpen kan stanse en syk person med et våpen.


 2. Våpenforkjemperne har politikerne på sin side


  26 personer ble drept under skytemassakren på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Conneticut 14. desember 2012. FOTO: AP Photo/Julio Cortez / NTB Scanpix

  Etter skolemassakren i Newtown i 2012 svarte 90 prosent av amerikanerne at de ønsket en strengere bakgrunnssjekk av dem som kjøper våpen, men The National Rifle Association har tilsynelatende et så godt tak om politikerne at det ikke førte til noen endringer, skriver CNN.

  The National Rifle Association, og deres allierte i våpenindustrien, har sammen med organisasjonen Gun Owners of America, til sammen spyttet inn nærmere 81 millioner dollar i Representantenes hus, Senatet og presidentkandidaters nominasjonskamp siden 2000, ifølge nasjonale avsløringer og en analyse utført på oppdrag fra Center for Public Integrity.

  Alle de republikanske presidentkandidatene er tilhengere av den våpenlovgivningen USA har i dag, skriver Nettavisen.


 3. Ikke en kampsak for de fleste amerikanere


  Amerikanere tar en nærmere kikk på håndvåpen utstilt på National Rifle Associations (NRA) årsmøte og utstillinger 14. april 2012. FOTO: AFP PHOTO / Karen BLEIER / FILES

  Til tross for at skyteepisodene skaper harme og fortvilelse, er ikke strengere våpenlover øverst på amerikanernes politiske ønskeliste, skriver Washington Post.
  Effekten etter en skyteepisode sitter ikke i så lenge, og det amerikanske folket går tilbake til å kjempe for andre saker. Debatten om våpenlovene tas over av dem som kjemper for at den jevne amerikaner fortsatt skal kunne bære våpen.

  - Disse skyteepisodene skjer så ofte, og omstendighetene har blitt så kjent, at vi ikke lar oss affisere av det, skrev Washington Post journalist Christopher Ingraham, etter Charleston-massakren i juli i år.


 4. Stadig mindre interesse for våpenkontroll


  I desember 2014 mente flere amerikanere at det var viktigere å beskytte retten til å bære våpen, enn det var å kontrollere hvem som kan eie dem. FOTO: AP Photo/Pat Sullivan En kunde i en våpenbutikk i Texas. FOTO: AP Photo/Pat Sullivan

  Gjennom 1990-tallet og størstedelen av 2000-tallet mente flertallet av amerikanerne at det var viktigere å kontrollere hvem som kunne eie våpen, enn å beskytte innbyggernes rett til å eie dem. Men i desember 2014 snudde det, skriver Pew Reaserch Center.

  Da svarte 52 prosent at det var viktigere å beskytte retten til å bære våpen, enn det var å kontrollere hvem som kan eie dem. 46 prosent mente at sistnevnte var viktigere.


 5. Skyteepisodene brukes som argument for at flere bør ha våpen


  Etter skytemassakren i Emanuel AME Church 31. juli 2015, ble det også diskutert om de som jobber i kirken også burde ha våpen tilgjengelig. FOTO: Sean Rayford/Getty Images/AFP

  Våpenlobbyister har hatt stor suksess med å argumentere for at det ikke er våpnene i seg selv som er problemet, men syke mennesker som begår syke handlinger.

  Voldsforsker ved Politihøgskolen i Oslo, Ragnhild Bjørnebekk, uttaler til Nettavisen at hendelsene i USA brukes som et argument for at flere skal ha våpen, slik at de kan forsvare seg dersom det blir nødvendig.

  - I noen stater kan lærere bære våpen på skolen, sier hun.

  Etter skytemassakren i en kirke i Charleston tidligere i år, ble det også diskutert om de som jobber i kirken også burde ha våpen tilgjengelig.


Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.