Ukens nyhetsbrev fra Sol-redaktøren

Derfor er alle forbanna på Niklas Baarli

Og ikke minst: Tybring-Gjedde sutrer mot media mens stortingspolitikerne krever høyere lønn.

Flere har lagt seg flate denne uka, men ingen har lagt seg så flate som Niklas Baarli. Foto: Alex Iversen / TV 2
Flere har lagt seg flate denne uka, men ingen har lagt seg så flate som Niklas Baarli. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Instagram!

Kjære Sol-leser! Vi gleder oss over at det er OL, vi går for null meters avstand på dansegulvet og vi heier på at våre best betalte politikerne konsentrerer seg mer om å bygge tillit og respekt enn å øke sine egne godtgjørelser.

Her er ukens viktigste, rareste og beste saker på Sol.no. God helg! Husk å melde deg på nyhetsbrevet mitt!

Hilsen redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen

Meteren forsvinner lørdag

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Lørdag klokka ti holder regjeringen pressekonferanse, hvor vi kan forvente ytterligere lettelser i coronatiltakene. Dagbladet melder fredag at de erfarer at meteren ryker for denne gang. Har du lurt på hva avisene mener når de skriver at de «erfarer» noe? Det betyr at de vet det temmelig sikkert, men ikke vil røpe kilden for informasjonen. Løftet om å holde en kilde hemmelig er hellig i en redaksjon.

Først 21 års forvaring – nå er han frikjent

Foto: Frode Sunde / TV 2
Foto: Frode Sunde / TV 2 Vis mer

Zikrija Krkic (49) ble dømt til 21 års forvaring i Drammen tingrett i 2020. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett endte med frifinnelse. Dobbeltdrapssaken mot drammenseren, som tidligere har vært soldat i Bosnia, har vært omfattende. Saken falt på bevisene, som ikke holdt. Nå kan staten vente seg et erstatningsoppgjør.

Hva er det Spotify driver med?

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Internasjonale profiler, som Neil Young, raser mot musikk- og podkast-tjenesten Spotify. Bruken av N-ordet og vranglære om coronaviruset har satt Spotify i en posisjon der de har begynt å sensurere innhold. Se hva norske medieledere tenker rundt dette.

Derfor er alle forbanna på Niklas Baarli

Foto: Alex Iversen / TV 2
Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

De som ikke følger Farmen Kjendis, har sikkert likevel plukket opp at det er ekstra mye som skjer på gården denne uka. Kortversjon fra en sofasupporter: Det er siste uke før finalen. Det er om å gjøre å ikke ryke ut nå. Storbonde Øyunn brøt en gammel avtale om lojalitet mellom dem som har vært lengst på gården, og valgte en mann til førstekjempe. Det betyr at en mann ryker ut, og dermed er alle mannfolkene på gården rasende på Øyunn. Særlig radioprofilen Niklas Baarli, som greide å fremstå så uspiselig at han har brukt resten av uka på å beklage oppførselen sin.

Har du merket at maten er dyrere?

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Prisene på det du lemper i handlevogna gikk opp denne måneden. Ganske mye også, viser oversikten som Nettavisen har laget. De med dårligst råd merker det best.

Tybring-Gjedde sutrer mot media mens stortingspolitikerne krever bedre betalt

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

En rekke av politikerne som representerer oss alle på Stortinget har urettmessig mottatt gratis* pendlerbolig, inkludert gratis* strøm. Dette betaler de ikke skatt av.

Politiet har satt i gang etterforskning rundt pendlerbolig-praksisen. Representantskapet på Stortinget har bestilt granskning.

Stortingspolitikerne har bevilger seg selv doble feriepenger, og sakens anledning nå er at Stortinget ba sitt eget godtgjøringsutvalg om å sette opp lønnatil representantene.

Politikerforakt er så alvorlig at det er fristende å si at vi ikke kan tulle med det. Men kjære, vakre vene, vi klarer ikke å la vær. Denne uka presterte representant Christian Tybring-Gjedde (Frp) følgende fra talerstolen i Stortinget: Først skjelte han ut norske medier. Det er media som fremstiller stortingspolitikerne som banditter som grafser til seg. Deretter krevde han høyere lønn til alle på Stortinget – i ren solidaritet – og hvorvidt lønna til den gjengse representant dermed bikket opp til å bli sjusifret, så var det helt uvesentlig, mente han.

Jeg vil tro lederen for sykepleierne og hennes kolleger noterte seg det der med solidaritet og sånt før årets lønnsoppgjør starter.

Det er menneskelig å hikste av latter av det selvgode innlegget til Tybring-Gjedde, men gliset stivner raskt. Politikerforakten er helt reell, og kan slå tilbake hardere og raskere enn vi liker å tenke på. Tilliten og respekten fra folket er noe man kun kan gjøre seg fortjent til, og det må stå seg over tid. Stortinget må umiddelbart ta tak i feiekosten og bruken den iherdig ved egen dør. Vårt håp er at president Masud Gharahkhani tør å fortsette med å ta de åpenbart upopulære avgjørelsene. Vi vet han kan.

Og mediene skal fortsette å avsløre snusk, til tross for sutring fra underbetalte stortingspolitikere.

* du og jeg betaler.

Ellers følger vi med på:

Hei, så kult at du har lest helt hit! Meld deg på nyhetsbrevet fra Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen i boksen under!