Derfor bør du spise masse klementiner i jula

Ingen jul uten denne superfrukten!Klementiner har for mange av oss blitt like viktig som ribbe, pepperkaker og presanger i jula.

Ifølge Frukt.no importerte Norge 29.000 tonn med klementiner i fjor, og store deler av dette ble spist i løpet av desember.

Men i motsetning til mye annet vi fråtser i oss, er det lite negativt å si om den oransje sitrusfrukten.

Klementiner er rett og slett bra for deg. Bare se her:


 1. Proppet med C-vitaminer


  Klementiner er - i likhet med andre sitrusfrukter - rik på C-vitaminer, som har en rekke helsefordeler. Lise von Krogh, ernæringsbiolog og matblogger, sier til Godt.no at tre klementiner dekker 130 prosent av dagsbehovet for C-vitamin.

  KK skriver at C-vitaminer blant annet kan forebygge rynker og alzheimers. Det sørger også for et sterkt bindevev i kroppen slik at håret, skjelettet, tenner og slimhinner er friske.


 2. Inneholder en del folat


  Men klementiner inneholder også mye annet som er sunt fort deg. Den saftige frukten har også en del folat i seg, skriver Frukt.no.

  Folat er et vannløselig B-vitamin og spiller en viktig rolle i cellenes biokjemi. Det er gunstig for gravide og kan hjelper til med den generelle forebyggingen hjertesykdommer.


 3. Rik på naturlig fiber


  Ifølge nevnte Lise von Krogh får du i deg 14 prosent av det daglige fiberbehovet ved å spise tre klementiner.

  - Fiber bra for fordøyelsen og kan forebygge hjerte- og karsykdom og kreft i tykk og endetarm​, sier ernæringsbiologen til Godt.no.


 4. Nesten uten kalorier


  Nordmenn spiser i underkant av seks kilo klementiner i løpet av ett år, men vi trenger ikke å ha dårlig samvittighet av den grunn:

  100 gram klementin inneholder kun 43 kilokalorier og usle 0,1 gram fett, skriver KK.


 5. Full av kalium


  I jula fråtser vi i mat som er med på å øke blodtrykket vårt. Heldigvis inneholder klementiner masse kalium, som er smart å få i seg i denne perioden.

  – Salt og fet mat øker blodtrykket. Da er det ekstra bra å spise klementiner, siden kaliumet er blodtrykkssenkende og er med på å normalisere dette, sier von Krogh til Godt.no.
Legg til sol_no på SnapChat