Derfor bør du rydde opp i vennelisten din på Facebook

De fleste bryr seg ikke om deg.
 1. Facebook-vennene dine bryr seg ikke om deg


  De fleste i alle fall. En ny studie fra Universitetet i Oxford, avslører at hele tre fjerdedeler av Facebook-vennene dine ikke bryr seg om deg, skriver TV 2.

  Professor i evolusjonspsykologi, Robert Dunbar, har forsket på sammenhengen mellom antall ekte venner og Facebook-venner. Kun 14 av testpersonenes 150 Facebook-venner uttrykte medfølelse og sympati da noe gikk galt. Gjennomsnittlig oppga deltakerne at kun 27 prosent av Facebook-vennene deres også var ekte venner.


 2. Hjernen takler maks 150 Facebook-venner


  Det er umulig å pleie vennskapet til mer enn 150 mennesker på Facebook. Ifølge en studie publisert i Royal Society Open Science, gjør begrensninger i fritid og hjernekapasitet at den teoretiske grensen for antall vennskap går ved 150.

  – Det er muligens noe fleksibilitet, men ikke særlig mye. Det er som om vi har en begrenset mengde sosial kapital. Vi kan velge å investere det tynt i flere mennesker, eller tykt i færre mennesker, men du kan ikke gå over disse grensene, sier evolusjonspsykolog Robin Dunbar

  Studien forslår at Facebook innfører en egen kategori for bekjente.


 3. «Dårlige» Facebook-venner kan hindre lån


  Dersom vennene dine ikke betale regningene sine, kan det i verste fall bety at du vil få problemer med å få lån.

  I USA er det utbredt praksis å sjekke sosiale medier i forbindelse med lånesøknader, skriver NRK. Flere amerikanske låneinstitusjoner mener vennene dine sin betalingsevne kan være en like god indikator på din betalingsevne, som andre metoder. Norske er mer tradisjonelle, og kredittsjekker hovedsakelig kundene sine.


 4. Kan ødelegge forholdet


  Er du riktig uheldig, kan Facebook faktisk sette kjepper i hjula for kjærlighetslivet ditt. Har du gamle flammer på vennelisten din, kan det derfor være lurt å ta en opprydning. I USA er Facebook en økende årsak til samlivsbrudd, men også i Norge er problemstillingen aktuell, skriver NRK.

  - Det at partneren har kontakt med gamle flammer eller flørter med andre på Facebook, spesielt når det er lite flørting hjemme, er et tema som kommer opp hos oss jevnlig. Spesielt etter utroskap, trenger den bedratte parten ofte fysiske tegn og bekreftelser på at man kan stole på vedkommende igjen, sier psykologspesialist Dimitrij Samoilow til NRK.no.