Vis mer

Derfor blir Hillary Clinton demokratenes presidentkandidat

Hun har så godt som vunnet nominasjonen.

(upublisert) Opprettet


Dersom hun vinner nominasjonskampen mot Bernie Sanders vil Hillary Clinten bli den første kvinnelige presdentkandidaten fra et av de to store partiene.

Og den kampen er så godt som avgjort, melder Los Angeles Times, etter at Clinton gjorde det bedre enn sin nærmeste konkurrent under "Super Tuesday" i begynnelsen av mars.

Les også: USA-valget enkelt forklart

Les også: Siste nytt om presidentvalget i USA

SOL gir deg 6 grunner til at Hillary Clinton blir demonkratenes presidentkandidat:


 


 1. Hun er den mest kvalifiserte kandidaten


  Hillary Clinton er den beste, og mest kvalifiserte kandidaten, både i nominasjonskampen som forgår nå og i den kommende kampen om presidentvervet, skriver The New York Times.

  Når man snakker om hva som gjør Clinton egnet til å lede USA fra Det Hvite Hus nevnes ofte følgende:

  - Hun var utenriksminister for Barack Obama fra 2009 til 2013.

  - Hun representerte New York som senator fra 2001 til 2009.

  - Hun jobbet for presidentkampanjene til Barry Goldwater i 1964, George McGovern i 1972 og Jimmy Carter i 1976.

  - Hun var på listen til «National Law Journal» over de 100 mektigste advokatene i USA både i 1988 og i 1991.


  - Hun var USAs "førstedame" i åtte år fra 1993 til 2001.

  Kilde: Wikipedia


 2. Hun har en hærskare av kjendissupportere


  Kunne ikke laste instagram


  – Kjendiser bidrar i aller høyeste grad for å få mennesker til å donere penger, og for å få de engasjerte i kandidaten, sier advokaten Dana Perlman til TheWrap.com. Perlman har lenge jobbet med å samle inn penger til Hillarys presidentkampanje


  Katy Perry, Beyoncé og Lena Dunham (avbildet over) var tidlig ute med å støtte "USAs første kvinnelige president", og flere andre har siden uttalt sin begeistring for Clinton. Blant annet Kanye West, Leonardo DiCaprio og Jesse Eisenberg.


 3. USA's første kvinnelige president


  I følge "Roper Center" ved "Cornell University" var 53 prosent av alle som stemte i 2012 kvinner, og av dem fikk Obama 55 prosent av stemmene. Hillary satser nok på at det tallet vil være større ettersom hun er kvinne.

  En spørreundersøkelse gjort av Emily’s List i 2012 viste at 90 prosent av alle amerikanere ville stemt på en kvinnelig presidentkandidat dersom hun var kvalifisert, og 72 prosent trodde at USAs neste president ville være en kvinne, skriver Nationalreview.


 4. Hun har mest penger til å drive valgkamp


  (FOTO: Joshua Roberts, Reuters / NTB Scanpix)

  Den 20. februar var datoen da kandidatene og de forskjellige politiske handlingskomiteene (Super Pac's) måtte melde inn hvor mye penger de har fått i donasjoner, og hva de har bruk pengene på, skriver The New York Times.

  Clinton, med sine 188 millioner, er utvilsomt kandidaten med mest penger å bruke, selv om det hun ifølge Los Angeles Times har fått inn mindre enn hun forutså.

  Hun er fortsatt den kandidaten med flest "Super Pac's" i ryggen, som for eksempel "Ready for Hillary PAC", "Hillary for America" og "Priorities USA Action", skriver SunlightFoundation. Og det skal være mer penger på vei inn etter at hun gjorde det best under "Super Tuesday".


 5. Har over dobbelt så mange delegater som Sanders


  I skrivende stund har Clinton 1130 delegater på sin side, mens Sanders har 499. For å "vinne" nominasjonen trenger en kandidat 2383 delegater.

  Delegater er «valgmenn» som på forhånd har kunngjort hvilken kandidat de støtter, og har forpliktet seg til å stemme på den kandidaten.

  Superdelegater er valgmenn som ikke er forpliktet til å stemme på en bestemt kandidat, men avgjør hvem de gir sin stemme til uavhengig av nominasjonsvalgene.


 6. Hun gjør det veldig bra blant minoritetsgruppene


  (FOTO: Darren Abate, Reuters / NTB Scanpix)

  En av fellesnevnerne i de statene Clinton har vunnet så langt i nominasjonsvalget er at hun gjør det bra blant svarte velgere. Valgdagsmålinger i sørstatene viser at hun fikk nesten 9 av 10 svarte stemmer, melder Aftenposten.

  Hun har også gjort det bra blant latinamerikanske velgere i Texas, noe som kan være en indikasjon på at hun vil gjøre det bra i samme velgergruppe i stater som Arizona, California, Florida og New Mexico, skriver Fivethirtyeight.com.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.