Derfor blir du ofte syk når du endelig har fri

Det er flere grunner til at du blir «feriesyk».Når ferien endelig kommer er det én ting du kanskje gleder deg mest til: Å slappe helt av.

Ferien har for mange virkelig satt seg, men for noen er jula og ferien snart over. Samtidig kjenner nok flere at forkjølelsen eller influensaen sniker seg innpå.

Les også: 7 ting du må vite om influensa og forkjølelse

Forskning.no skriver at mange opplever sykdom i juleferien eller når eksamen endelig er overstått. Men hvorfor blir vi syke etter en periode med stress?

SOL har samlet 5 punkter som forklarer nettopp dette:

 1. Du er mest sannsynlig syk allerede før ferien har startet


  Professor og forsker, Jan Pravsgaard Christensen, forteller til KK.no at vi mest sannsynlig er syke allerede før ferien har startet.

  – Stresset vi bærer på i hverdagen holder sykdommen i sjakk. Når vi så endelig har fri og stresshormonene forsvinner, føler vi oss plutselig syke. Derfor oppleves det som om du blir rammet når du har tatt ferie, sier han. 


 2. Immunforsvaret får kjørt seg


  – Vi har to typer immunforsvar, det ene er medfødt og det andre lager vi underveis i løpet av livet, forklarer lege Jan Magnus Fredheim til NRK.

  Med andre ord så vokser immunforsvaret vårt seg sterkere av alle infeksjonene vi får, for det gjenkjenner virus slik at vi ikke rammes av det igjen.

  Likevel er det medfødte immunforsvaret den som får ta støyten for det meste.

  – Vi kan ikke merke det, men det spiser opp det meste av bakterier og virus, forteller Fredheim.


 3. Fenomenet «fritidssyke»


  Psykolog Ad Vingerhoets kaller fenomenet «fritidssyke», skriver TV 2.


  I studien «Leisure Sickness: A Biopsychosocial Perspective» spurte han 1800 mennesker om de føler at de blir oftere syke i en ferie sammenlignet med resten av året. Over tre prosent svarte ja.

  Dette står i sterk kontrast til at «alle» føler at de blir forkjølet hver gang det er ferie.


  På BBCs nettsider skriver psykologilektor og vitenskapsjournalist Claudia Hammond at når du endelig kan slappe av, kommer ofte et stresshormon i kroppen som hjelper deg med å nå alt det du skal ut av balanse.

  Dette gjør kroppen mer sårbar for infeksjoner.

  Med andre ord blir man mer utsatt for infeksjoner når du går rett fra høyt stressnivå til å slappe helt av.


 4. Mer stress gir mer sykdom


  Lege Jan Magnus Fredheim sier til NRK at immunforsvaret vårt jobber mest under stressende perioder. Likevel er det ofte sånn at du ofte blir mer syk jo mer stresset du er.

  – Ikke stress deg gjennom hele livet for å holde deg frisk, råder Fredheim.

  Ifølge NRK kan konsekvensene av det bli langt verre med hjerteinfarkt og høyt blodtrykk.

  Det beste rådet for deg som vil unngå å bli syk er derfor å trappe ned gradvis og unngå altfor mye stress rett før en ferie.

  Professor og forsker, Jan Pravsgaard Christensen forklarer til KK.no at så fort immunsystemet vårt slapper av, blir vi ofte syke.

  – Vi må ha en viss mengde viruspartikler i lungene våre før vi får en influensasykdom. Hvis du er stresset, kan du kanskje holde antallet nede en kort periode, men du har fremdeles virus i kroppen.


 5. Prøv følgende tips:


  Berit Elisabeth Øhn er daglig leder i Turningpoint Academy, med lederfokusert coaching og utvikling av bedriftskultur som spesialområder. Hun er også godt kjent med fenomenet «feriesyke».

  Til Dinside.no forteller hun at når kroppen ikke får pausene den trenger, vil den til slutt kreve det.

  Hun gir følgende råd:

  - Øv deg på å ta små pauser i løpet av dagen.

  - Pust med magen når du begynner å føle deg stresset.

  - Drikk mer vann og kutt ned på kaffe og søtsaker i løpet av dagen.

  - Spis reglemessig og sunt.

  - Gjør avspenningsøvelser. Du kan for eksempel legge beina på bordet i noen minutter og deretter rusle deg en liten tur.

  - Ta en time out og fokusér på noe annet enn krav, bekymringer og forventninger. Det klarner hjernen, og hjelper kroppen med å hente inn ny energi.


Legg til sol_no på SnapChat