AMNESTY:

Deportering av ukrainere kan være krigsforbrytelser: - Må etterforskes

Russland har trolig begått forbrytelser mot menneskeheten ved å evakuere ukrainske sivile i russiskokkuperte deler av Ukraina til andre regioner, sier Amnesty.

Arkivfoto: Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard. Foto: Simon Maina / AFP.
Arkivfoto: Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard. Foto: Simon Maina / AFP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Amnesty er sivile flyttet fra okkuperte områder lenger inn i russisk-kontrollerte områder eller til Russland, og ofte er barn blitt skilt fra sine foreldre, i strid med folkeretten.

Amnesty sier de har snakket med sivile som ble utsatt for omfattende kontroller, kjent som filtrering, som noen ganger endte med vilkårlig pågripelse, tortur og mishandling.

– Å skille barn fra familien og tvinge folk til å flytte hundrevis av kilometer fra sine hjem er ytterligere bevis for de alvorlige lidelsene som Russlands invasjon har påført Ukrainas sivilbefolkning, sier Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard.

– Må etterforskes

Hun sier at slike tvangsforflytninger og deporteringer er krigsforbrytelser og bør etterforskes som forbrytelser mot menneskeheten.

Amnesty viser til et tilfelle der en elleve år gammel gutt ble skilt fra moren mens hun gjennomgikk filtrering. De ble aldri gjenforent.

Amnesty har intervjuet 88 mennesker, de fleste sivile fra Mariupol, byen som ble lagt i grus etter en brutal beleiring, samt folk fra Kharkiv, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja.

– Ikke noe valg

– De fleste av dem, særlig de fra Mariupol, fortalte om tvangssituasjoner som innebar at de ikke hadde noe annet reelt valg enn å dra til Russland og russisk-okkuperte områder, heter det i Amnestys rapport.

Når de først var kommet til Russland, sa flere at de følte seg presset til å søke russisk statsborgerskap, og at deres bevegelsesfrihet var begrenset.

Amnestys forrige rapport om krigen i Ukraina utløste sinne fordi den anklaget Ukraina for å sette sivile i fare ved å opprette baser ved skoler og sykehus.

(NTB)

Mer om