Denne uka blir det lettere for nordmenn med grønt sertifikat å reise utenlands

Fra 1. juli kan det norske koronasertifikatet verifiseres i flere EU-/EØS-land. Dermed blir det lettere for nordmenn med grønt sertifikat å reise utenlands.

Stranden i Los Cristianos på Tenerife i Spania. Fra torsdag er det norske koronasertifikatet gyldig i en rekke europeiske land, deriblant Spania. Foto: Marianne Løvland / NTB
Stranden i Los Cristianos på Tenerife i Spania. Fra torsdag er det norske koronasertifikatet gyldig i en rekke europeiske land, deriblant Spania. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer
Publisert

Det norske sertifikatet kan blant annet verifiseres i Spania, Italia, Hellas og Kroatia. Men landene kan ha egne innreiseregler.

– De som velger å reise, må selv sette seg inn i reglene for karantene, testkrav og smittevern i det landet de skal til. Dette vil variere fra land til land, har helseminister Bent Høie (H) uttalt.

I koronasertifikatet, som finnes på Helse Norge, er det en egen kontrollside som brukes i EU/EØS-land. For å få grønt koronasertifikat må man være fullvaksinert, fått én av to vaksinedoser for mellom 3 og 14 uker siden, eller ha hatt koronasykdom de siste seks månedene. Du får også grønt sertifikat i 24 timer etter en negativ test.

Fram til 5. juli fraråder imidlertid UD fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige til landene i EØS/Schengen og Storbritannia.

EUs ordning gjør også at fullvaksinerte og tidligere covid-19-syke fra andre europeiske land kan komme inn i Norge uten å måtte gjennomføre innreisekarantene og test på grensen.

Per 23. juni gjaldt dette Østerrike, Bulgaria, Belgia, Kypros, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Island, Polen og Latvia.

(©NTB)

Mer om