- Denne kan gjøre stor skade i Norge

Rapport: Pukkellaksen er en alvorlig trussel.

Denne pukkelaksen ble fanget i Altaelva. Foto: Eva B. Thorstad / NTB scanpix
Denne pukkelaksen ble fanget i Altaelva. Foto: Eva B. Thorstad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Rapporten, som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har laget, ble lagt fram onsdag.

− Invasjonen av stillehavsarten pukkellaks kan få alvorlige følger i Norge. Risikovurderingen viser at den kan bli tallrik og påvirke økosystemer, norsk villaks og akvakultur negativt. Vi vil nå utarbeide en handlingsplan for å håndtere utfordringene med denne fremmede arten, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Naturlig i Stillehavet

Pukkellaksen hører naturlig hjemme i Stillehavet, men ble satt ut nord i Russland og har funnet veien til norske vassdrag for å gyte.

I 2017 ble det fanget pukkellaks i mer enn halvparten av de lakseførende elvene i Norge, og i 2019 er også rapportene mange.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det i den ordinære sesongen 2019 fisket 10,5 tonn pukkellaks her i landet. Det var første gang fisket ble rapportert. 9,6 tonn ble fisket i Finnmark og 0,6 tonn i Troms. Samtidig er det rapportert fangst av pukkellaks så langt sør som i Rogaland. Det er også fanget slik laks i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Handlingsplan

Miljødirektoratet har fått i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet å følge opp anbefalingene i VKMs risikovurdering. Det er svært krevende å fjerne arter som allerede har etablert seg i naturen, understreker direktoratet.

− Det er ikke tvil om at det vil by på store utfordringer å bekjempe en laksefisk som har spredt seg såpass bredt, sier Ellen Hambro.

I rapporten heter det at det fortsatt er en del kunnskapshull når det gjelder denne typen laks.

− Pukkellaksens spesielle biologi gjør at det foreløpig er kun i oddetallsår vi venter store innsig til norske vassdrag. Det vil si at vi har noe tid til å områ oss før neste bølge potensielt kommer sommeren 2021, sier direktøren i Miljødirektoratet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer