Den siste Nürnberg-aktoren er død

Den siste gjenlevende aktoren fra Nürnbergprosessen mot nazistene etter andre verdenskrig, Ben Ferencz, er død, 103 år gammel.

Benjamin Ferencz avbildet i 2010. Foto: Armin Weigel / Pool Photo via AP, File / NTB
Benjamin Ferencz avbildet i 2010. Foto: Armin Weigel / Pool Photo via AP, File / NTB Vis mer
Publisert

Ferencz var blant de første fra utsiden som fikk komme inn og dokumentere hva som hadde skjedd i Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer.

Han døde fredag kveld i Boynton Beach, Florida, opplyser professor John Barrett som har en blogg om Nürnbergprosessen. Holocaust-museet i Washington bekrefter nyheten.

– I dag har verden mistet en leder i kampen for rettferdighet for ofre for folkemord og lignende forbrytelser, skriver museet på Twitter.

Ferencz ble født i Transilvania i det nåværende Romania i 1920. Han flyttet som liten gutt til New York med sine foreldre som flyktet fra antisemittismen i hjemlandet. Han ble utdannet ved Harvard og sluttet seg til hæren for å ta del i frigjøringen av Europa.

Da han fikk høre etterretningsinformasjon om hva som hadde skjedd i konsentrasjonsleirene, dro han for å samle inn bevis. Han besøkte blant annet Buchenwald-leiren der over 56.000 mennesker døde. Flere norske politiske fanger ble sendt til leiren.

– Konsentrasjonsleiren i Buchenwald var et likhus med ubeskrivelige grusomheter. Det er ingen tvil om at jeg ble traumatisert av mine opplevelser som etterforsker i krigsforbrytersaker. Jeg prøver fortsatt å unngå å snakke om eller tenke på det, skrev han i sin biografi.

I Nürnbergprosessen fikk han ansvaret for å føre sak mot 22 tidligere kommandanter som var tiltalt for å ha drept mer enn 1 million jøder og andre folkegrupper.

Alle de tiltalte i Ferencz' sak ble dømt og mer enn et dusin ble dømt til døden.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer