Den nederlandske kongen om slavetiden: - I dag ber jeg om unnskyldning

Kong Willem-Alexander av Nederland beklaget lørdag for landets behandling av slaver under kolonitiden.

Kong Willem-Alexander av Nederland. Foto: Remko de Waal / ANP / AFP
Kong Willem-Alexander av Nederland. Foto: Remko de Waal / ANP / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I dag står jeg foran dere som konge og som en del av regjeringen. I dag ber jeg om unnskyldning, sa han i en tale for å markere at det er 150 år siden Nederland frigjorde slaver i sine tidligere kolonier.

Det var ventet at Willem-Alexander skulle benytte anledningen til å beklage. Til stede på markeringen lørdag var representanter fra tidligere kolonier.

Landet forbød slaveri 1. juli 1863, men lite forandret seg i koloniene før ti år senere. I fjor beklaget landets statsminister, Mark Rutte, for landets deltakelse i slaveri. Han sa da at slaveri kunne karakteriseres som forbrytelser mot menneskeheten.

Nederlands «gylne tidsalder» på 1500- og 1600-tallet ble i stor grad finansiert av en slavehandel der 600.000 afrikanere ble sendt til landets kolonier, først og fremst i Karibia og Sør-Amerika. Nederland hadde kolonier fram til midten av 1900-tallet.

Da det nederlandske imperiet var på sitt største, inkluderte det koloniene Surinam, den karibiske øya Curaçao, Sør-Afrika og Indonesia.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer