Den franske superkirurgen Dubernard er død i Istanbul

Den franske superkirurgen Jean-Michel Dubernard er død, 80 år gammel. Han ble berømt da han utførte verdens første ansiktstransplantasjon.

Publisert

Dubernard ble regnet som en pioner innenfor kirurgien. Han var også den første som transplanterte en hånd.

En bekjent forteller til nyhetsbyrået AFP at Dubernard kollapset lørdag på den internasjonale flyplassen i Istanbul. Dubernard arbeidet som kirurg i Lyon i det sørøstlige Frankrike.

Han ledet i 1998 et team av kirurger som ga Clint Hallam fra New Zealand en ny høyre hånd etter en 13 timer lang operasjon. Det var den gang en sensasjon.

I 2005 nådde han høydepunktet i karrieren, da han brukte ansiktet fra en donor som var erklært hjernedød, til å gi den franske kvinnen Isabelle Dinoire et nytt ansikt. Hun var blitt angrepet av en hund.

Dinoire døde i 2016. Hun hadde vært mye syk, hatt psykiske problemer og flere omganger med kreft, som kan ha oppstått som følge av den kraftige medisinen hun måtte ta etter transplantasjonen.

Heller ikke med Hallam gikk det bra. Han sluttet på et tidspunkt å ta medisinene som skulle hindre at kroppen hans støtte fra seg den nye hånden.

I år 2000 ville han ha den fjernet fordi han ikke følte seg «mentalt knyttet til den». Dubernard avviste dette og sa at hånden fungerte utmerket.

I 2001 fikk Hallam hånden amputert ved et sykehus i London.

(©NTB)

Mer om