Demokratene vinner begge senatsvalgene i Georgia – får knappest mulig flertall i Senatet

De demokratiske kandidatene Raphael Warnock og Jon Ossoff har vunnet hver sine seter i Senatet. Det er en stor seier for påtroppende president Joe Biden.

Påtroppende president Joe Biden (i midten) står på scenen sammen med senatskandidatene Jon Ossoff til venstre og Raphael Warnock til høyre under et valgkamparrangement i delstatshovedstaden Atlanta i Georgia mandag 4. januar. Arkivfoto: Carolyn Kaster, AP / NTB
Påtroppende president Joe Biden (i midten) står på scenen sammen med senatskandidatene Jon Ossoff til venstre og Raphael Warnock til høyre under et valgkamparrangement i delstatshovedstaden Atlanta i Georgia mandag 4. januar. Arkivfoto: Carolyn Kaster, AP / NTB Vis mer
Publisert

Warnock ble kåret til vinner onsdag morgen norsk tid, og onsdag kveld ble Ossoff utropt til vinner av både AP, NBC og CBS.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til senatsvalgene i Georgia. De bestemmer hvor bratt motbakke Biden må gå i Kongressen for å få gjennomført sine valgløfter.

Han trengte seier i begge valgene for å få et knappest mulig flertall i Senatet, 50–50. Påtroppende visepresident Kamala Harris vil da ha den avgjørende dobbeltstemmen som gir demokratene flertall. Fra før har Demokratene flertall i det andre kammeret i Kongressen, Representantenes hus.

Omfattende valgkampvirksomhet

Lovendringer og budsjetter må godkjennes både av Representantenes hus og Senatet for å tre i kraft. Senatet må i tillegg godkjenne utnevnelser av ministre, dommere og en rekke andre viktige offentlige tjenestepersoner.

Mange lovendringer krever 60 stemmer eller mer i Senatet. Det vil dermed uansett bli vanskelig for Biden å få gjennomført sine mest ambisiøse planer om nye klimatiltak, styrket offentlig helsetilbud, reform av innvandringspolitikken og økonomisk gjenreisning etter koronapandemien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer