Robert Mueller

Demokratene krever svar - nå skal han stille til høring

Robert Mueller kan vente seg mange kritiske spørsmål når han onsdag motvillig stiller til høring i Kongressen.

Spesialetterforsker Robert Mueller beskrives som en taus og mystisk mann, men onsdag er han nødt til å svare på spørsmål fra de folkevalgte i minst fem timer. Seansen sendes direkte på fjernsyn slik at alle amerikanere kan følge med. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
Spesialetterforsker Robert Mueller beskrives som en taus og mystisk mann, men onsdag er han nødt til å svare på spørsmål fra de folkevalgte i minst fem timer. Seansen sendes direkte på fjernsyn slik at alle amerikanere kan følge med. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den minst fem timer lange seansen vil bli direkteoverført på amerikansk fjernsyn, men president Donald Trump sier at han ikke kommer til å se på, og hvis han likevel gjør det, vil det kun være «bitte litt».

Spesialetterforsker Mueller, som ledet Russlands-etterforskningen, har ikke ønsket å bli spurt ut av de folkevalgte. Han mener rapporten hans taler for seg selv. Men demokratene i Representantenes hus har stått på sitt, og onsdag må han først stille til en tre timer lang høring i justiskomiteen før han fortsetter til etterretningskomiteen.

I to år gransket Muellers team hvorvidt Russland i 2016 påvirket det amerikanske presidentvalget og hvorvidt det eksisterte et samarbeid mellom russerne og Donald Trumps valgkampteam. Rapporten ble ferdigstilt i mars og konkluderte med at russiske myndigheter sto bak en kampanje for å øke Trumps sjanser til å vinne valget.

Ikke renvasket

Men etterforskerne fant ikke bevis for at Trumps medarbeidere samarbeidet med russerne, samtidig som de ikke utelukker at så var tilfelle.

Den 448 sider lange rapporten dokumenterer også omfattende kontakt mellom Trumps valgkampteam og russere, men uten at det er vurdert som direkte lovbrudd.

Demokratene i Kongressen synes mange spørsmål fortsatt står ubesvart. De vil blant annet ha svar på hvorfor Mueller lot være å konkludere med at Trump hindret etterforskningen. De lurer trolig også på hvorfor det ifølge Mueller aldri var et alternativ å sikte den sittende presidenten for lovbrudd fordi det ville vært et brudd på justisdepartementets retningslinjer.

Riksrett

Flere av dem er skuffet over at rapporten ikke førte til at Trump ble stilt for riksrett.

Ifølge BBC-journalisten Anthony Zurcher er det lite som tyder på at Mueller vil si mer enn hva han absolutt må.

– I det som nå kan bli siste episode i spesialrådgiverens etterforskning, vil han neppe endre sin stoiske væremåte, sier Zurcher.

Republikanerne vil på sin side stille spørsmål om hvordan etterforskningen kom i stand og antyde at anklagene er en konspirasjon i det amerikanske embetsverket som skulle skade Trump. Flere av dem mener dessuten at etterforskerne lot sine egne fordommer prege arbeidet.

Trump ut mot Mueller

Trump har flere ganger langet ut mot Mueller, anklaget ham for å ha egne interesser i etterforskningen og for å ville ha tilbake jobben som FBI-sjef.

I forkant av høringen har han igjen kalt etterforskningen for en «heksejakt» og gått til angrep på den 74 år gamle spesialetterforskeren.

– Den svært motsigelsesfulle Robert Mueller bør ikke få en ny sjanse. Når alt kommer til alt, vil det være dårlig for ham og de falske demokratene i Kongressen, som ikke har gjort noe annet enn å kaste bort tiden på denne tåpelige heksejakten, skriver Trump på Twitter.

Deretter fastslår han i store bokstaver at rapporten viser at det ikke var noe samarbeid med russerne eller hindring av etterforskningen.

Trumps advokater følger med

Selv om Trump ikke ønsker å følge med på utspørringen, kommer den utvilsomt til å bli sett av tjenestemenn i Det hvite hus og Trumps advokater.

Det er blant annet knyttet spenning til hvordan Mueller vil beskrive Trumps forsøk på å hindre etterforskningen. Rapporten beskriver ti tilfeller der Trump angivelig forsøkte å hindre etterforskningen, og Mueller har uttalt at Trump ikke er renvasket for disse anklagene.

– Vi ønsker at det amerikanske folket skal høre direkte fra spesialetterforsker Mueller om hva som ble funnet under etterforskningen. Rapporten inneholder svært betydelige bevis for at presidenten har gjort seg skyldig i kriminalitet på høyt plan og lovovertredelser, sa lederen for justiskomiteen, demokraten Jerry Nadler, søndag.

Uttrykkene han brukte, er de samme som brukes som grunnlag for riksrett.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer