Hva er en hetebølge?

Definisjonen på hetebølge

Det er mye snakk om hetebølger, spesielt på sommerhalvåret, men hva er egentlig definisjonen på en hetebølge?

DETTE BETYR EN HETEBØLGE: En hetebølge oppleves gjerne forskjellig avhengig av hvor i verden den treffer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DETTE BETYR EN HETEBØLGE: En hetebølge oppleves gjerne forskjellig avhengig av hvor i verden den treffer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her til lands jubler vi nesten når vi hører det er en hetebølge på vei, men det er ikke tilfelle for alle. En hetebølgene forbindes gjerne med forskjellige utfordringer, som tørke, dehydrering, heteslag og i noen tilfeller dødsfall.

Ulik definisjon

Hetebølge defineres på ulike måter, og det finnes ikke én allment brukt definisjon. Ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) defineres en hetebølge som minst fem dager der maksimumstemperaturen overstiger den gjennomsnittlige maksimumstemperaturen med 5°C eller mer. I Norge blir det en litt annen definisjon. Meterologisk institutt definerer en hetebølge i Norge som når gjennomsnittet av maksimumstemperaturen over tre sammenhengende dager er større enn eller lik 28,0°C.

FNs klimapanel beskriver en hetebølge som en periode med unormalt og ukomfortabelt varmt vær. Ifølge Verdens meteorologiorganisasjon er en hetebølge en ekstremværhendelse med markert oppvarming av luften over et stort område, som varer fra noen få dager til noen få uker.

Fatale følger

En hetebølge kan som tidligere nevnt ha fatale konsekvenser slik som vi ser skjer i USA og Canada nå. Det er ikke første gang og kommer heller ikke til å bli siste gang. Hetebølgen i Frankrike og andre deler av Europa i 2003 førte til rundt 70.000 for tidlige dødsfall. Dette førte til at Frankrike utarbeidet en nasjonal plan for hetebølger. En ny hetebølge i landet i 2006 førte til 2000 dødsfall noe som da ble betraktelig lavere enn den som var noen år tidligere. Ved hetebølger i Europa og USA er det påvist overdødelighet hos eldre personer, men det er ikke registrert en økning i dødsfall i Norge knyttet til hetebølger.

Ventet hetebølge

Fra fredag til mandag er det ventet temperaturer i blant annet Oslo som holder seg på det jevne mellom 28-30 grader. Det betyr at det er en hetebølge på vei til til hovedstaten i og med at det er meldt over 28 grader tre dager på rad.

Kilder: Store norske leksikon, Meterologisk institutt, Energi og klima

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer