Debatten raser om nattåpne barnehager

Ikke alle er enige i at nattåpne barnehager er en god ting, og på Twitter raser debatten.

(upublisert) Opprettet


Mandag la den nye rødgrønne byregjeringen i Oslo frem sine planer for hovedstaden de neste fire årene. Blant tiltakene Ap, SV og MDG vil sette i verk er forsøk med både kveldsåpen barnehage, og barnehager som er åpen i helger og på nattestid.


Målet er at det skal gjøre hverdagen enklere for foreldre som jobber utenom vanlig arbeidstid.

Dette blir derimot ikke like godt mottatt av alle, og debatten raser.


 1. Twitter ser ikke poenget


  https://twitter.com/mona_berg/status/656365628345991168

  https://twitter.com/sestormoen/status/656108890568921088

  https://twitter.com/Flanders301/status/656013039481823232

  https://twitter.com/tomskalle/status/656097209365217280

  https://twitter.com/TorVeteran/status/656154743996350464


 2. Eksperter: - Ikke det beste for barna


  NTNU-forsker Maj Britt Drugli mener det beste for barna er å sove hjemme i sin egen seng, og tror det vil bli en utfordring å komme med et godt nok tilbud om natten, skriver VG.

  Førsteamanuensis i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Christian W. Beck, sier til P4 at barn trenger mer hverdagsliv og ikke mer institusjonalisering. Han mener mange faller ut av videregående opplæring eller får psykiske problemer på grunn av overdreven instiusjonalisering.


 3.  - Kan gi økt arbeidspress


  Førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Ellen Os, sier til VG at kvelds- og nattåpne barnehager kan føre til et større press press fra arbeidsgivere om at småbarnsforeldre skal arbeide utover og utenfor ordinær arbeidstid. Hun legger til at dette kan være uheldig i livsfasen som småbarnsperioden utgjør i familiers liv.


 4. - Et tilbud det er behov for


  Fellesforbundet uttaler til P4 at aleneforeldre, eller familier hvor begge foreldrene jobber skift, og som ikke har et nettverk rundt seg, har behov for en barnehage som er åpen hele døgnet.
  - Ideelt sett skal jo både foreldre og barn sove hjemme i senga si om natta. Men sånn er det nå en gang ikke. I og med at noen yrker må utføres om natta. Da må man prøve å finne gode løsninger på det. Så får man overlate til de som skal prøve ut dette å finne de gode løsningene slik at både barn og voksne blir ivaretatt, sier forbundssekretær i Fellesforbundet, Kine Asper, til P4 Nyhetene.


 5. Gode erfaringer


  Hanne Fehn Dahle, høyskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus gjennomførte en undersøkelse i en kveldsåpen barnehage i 2008, og fant ut at barna likte bedre å være i barnehagen på kveldstid enn på dagtid. Blant grunnene til det var at foreldrene og ansatte i barnehagen var mindre stresset.

  Dahle forklarer også at foreldrene var økonomisk avhengige av en slik ordning, fordi de hadde en jobb som gikk utenfor normal arbeidstid. De var også trygge på personalet.

  I 2011 hadde Oslo to kveldsåpne barnehager. Erfaringene fra disse viste barna ikke får mindre samvær med foreldrene sine, skrev Aftenposten i 2011.
Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.