– De vil gjøre folkemord til noe som bare utspiller seg i bakgrunnen

President Volodymyr Zelenskyj sier verden ennå ikke er samlet nok i fordømmelsen av Russlands krigsforbrytelser i Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre i Mariinskyi-palasset i Kyiv i august. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre i Mariinskyi-palasset i Kyiv i august. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB Vis mer
Publisert

Zelenskyjs uttalelse kom i en videotale han holdt for nederlandske studenter i Haag, melder nyhetsbyrået ANP tirsdag.

Der beskyldte han Russland for å forsøke å normalisere krigsforbrytelser.

– De vil gjøre folkemord til noe som bare utspiller seg i bakgrunnen. De vil fryse krigen og gjøre sjokkerende hendelser til noe vanlig, sa den ukrainske presidenten.

Ukraina har kommet med sterk kritikk av slutterklæringen etter G20-møtet i India forrige helg. Der fordømmes ikke Russland for invasjonen av Ukraina i full skala i 2022. Erklæringen fastholder imidlertid prinsippet om at ingen land kan bruke makt for å utvide sitt territorium.

Etter møtet sa myndighetene i Kyiv at G20-landene burde ha rettet en samlet oppfordring til Moskva om å avslutte invasjonen og okkupasjonen umiddelbart.

Zelenskyj roste tirsdag den nederlandske støtten til Ukraina.

– Deres deltakelse hjelper oss å bringe verden sammen om felles verdier, sa den ukrainske presidenten.

Nederland er blant landene som har gitt militær støtte til Kyiv, og har blant annet lovet å overføre F-16-fly til landet.

Mer om