Vis mer

De tjente mest av alle i fjor - men hvem er de egentlig?

Disse fem mennene tjente over 1, 5 milliarder kroner til sammen.

(upublisert) Opprettet 1. Einar Aas


  Aas er siviløkonom og investor fra Grimstad, og har blitt milliardær på krafttrading. 44-åringen er oppført med hele 501,9 millioner i inntekt i 2014. Ifølge skattelistene betalte han 149.611.620 kroner i skatt.


  I fjor reddet Aas alene skatteoverskuddet til Grimstad kommune, skriver Dagbladet.


  Men til tross for suksessen som kraftspekulant, har den mediesky Grimstadmannen klart å holde seg relativt ukjent.

  (FOTO: Gorm Kallestad/ NTB Scanpix)


 2. Trond Mohn


  72-åringen er for mange kjent for sine utallige bidrag til norsk idrett og forskning. Mohn, som lenge har ledet familiebedriften Frank Mohn AS, har i mange år spyttet inn store summer i fotballklubben Brann og han har også kjøpt deler av Alfheim stadion i Tromsø.

  Bedriften Frank Mohn AS produserer hovedsakelig rør og pumpesystemer for rederier og pljeindustrien, ifølge Wikipedia. Han har en formue på utrolige 5.788.157.649 kroner.

  De siste årene har konflikten mellom Trond og sønnen Frederik skapt mange overskrifter her til lands.

  (FOTO: Terje Bringedal, VG/ NTB Scanpix)


 3. Christen Sveaas


  Sveaas er en forretningsmann og kontroller i investeringsselskapet Kistefos, som har navn etter Kistefos Træsliberi ved Randselva på Jevnaker. Selskapet ble grunnlagt av Christens farfar, Anders Sveaas, i 1889.


  For sin innsats for kulturen er Sveaas utnevnt til Ridder av 1. klasse i St. Olavs Orden. Ifølge Dagens Næringsliv har han gitt over 200 millioner kroner til Kistefos-museet, som består av en skulpturpark, kunsthall og et industrimuseum i form av Nordens eldste gjenværende tresliperi.


  I skattelistene står Sveaas oppført med en inntekt på 255 221 973 milliarder kroner, og han betalte over 80 736 274 milliarder i skatt.

  (FOTO: Fredrik Naumann/ NTB scanpix)


 4. Arne Wilhelmsen


  Oslo-mannen vokste opp i et shippingmiljø, men måtte starte karrieren som dekksgutt på Wallenius Lines i 1948. Han jobbet seg imidlertid fort oppover i hierarkiet. 13 år senere ble han administrerende direktør i familiens rederi, Anders Wilhelmsen & Co.

  Arne og hans bror Gjert Wilhelmsen har opparbeidet seg en vanvittig formue som store eiere i cruisekjempen Royal Caribbean Cruises. Foretningsmannen har ifølge skattelistene en formue på 1.233.885.530 kroner.

  Snl.no skriver at Wilhelmsen bruker mye tid på å spille golf og fiske - og at han har en stor interesse for japansk språk, historie og kultur.

  (FOTO: Ingar Storfjell, Aftenposten/ NTB Scanpix)


 5. Frederik Mohn


  Han er investor og eier av investeringsselskapet Perestroika. Frederik Mohn er sønn av milliardær Trond Mohn.


  Far og sønn havnet i en bitter strid etter at ærvverdige Frank Mohn AS ble solgt til Alfa Laval for 13 milliarder kroner i 2014. Frederik mente han hadde forkjøpsrett og sa klart fra i media at han mente det var en skam.


  Ifølge skattelistene hadde Frederik Mohn en inntekt på over 239 735 632 kroner i fjor, og betalte over 120 296 188 kroner i skatt.

  (FOTO: Foto: Vegard Wivestad Grøtt/ NTB scanpix)
Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.