Dette satellittbildet viser Al-Hol-campen i nordøst i Syria (FOTO: Maxar Technologies via AP).
Dette satellittbildet viser Al-Hol-campen i nordøst i Syria (FOTO: Maxar Technologies via AP). Vis mer

Norge vil ikke hente ut Skråmos barn

De syv barna befinner seg i Syria

IS-krigeren Michael Skråmo ble drept i Syria i mars.

Publisert

Skråmo, som ble drept i Syria i mars, var norsk statsborger. Sammen med sin svenske kone, som også ble drept i Syria, hadde han sju barn. Alle barna, som er ett, to, tre, sju og åtte år gamle, samt et tvillingpar på fem år, skal nå befinne seg i Syria.

Deres morfar, svenske Patricio Galvez fra Göteborg, har reist til Syria for å finne barna.

Mandag meldte SVT at morfaren hadde funnet alle de sju barna i flyktningleir nord i Syria.

– Barna er syke og må bort fra denne leiren. De får ikke mye mat og er underernærte, uttalte Galvez.

Ikke norske barn

Norske myndigheter vil ikke kommentere Skråmo-barnas sak direkte, men viser det er uaktuelt å hente ut norske borgere, heller ikke barn, som befinner seg i IS-leire i Syria etter kollapsen av den ytterliggående islamistgruppa.

– Ut fra det vi kjenner til er Skråmos barn ikke norske borgere. Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke uttale oss ytterligere i en enkeltsak, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet til NTB.

Skråmo reiste til Syria med kona og fire barn i 2014. Der fikk de enda tre barn.

I januar ble Skråmos svenske kone drept i et bombeangrep og i mars ble Michael Skråmo selv drept i kamp. Det gjorde de sju små barna foreldreløse.

For usikkert

Uten støtte har Patricio Galvez reist for å hente barnebarna tilbake til Sverige. Norske myndigheter mener sikkerhetssituasjonen i de aktuelle områdene i Syria og Irak er så uoversiktlig at alle frarådes å reise dit.

– Regjeringen jobber kontinuerlig med problemstillingene knyttet til fremmedkrigere og deres barn, og det er tett dialog mellom involverte norske departementer og etater, sier Halvorsen, og legger til:

– Vi følger utviklingen i situasjonen nøye, og vurderer fortløpende hvilken konsulær bistand som kan tilbys norske borgere i området.

Patricio Galvez fikk møte barnebarna bare en kort stund, men håper han igjen kan treffe dem onsdag.

– Min kamp har vært fokusert på redde uskyldige barns liv. Alt det vonde som har skjedd, alt det onde, det har ingenting med barna å gjøre. De er bare ofre, sier han.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.