- De som før støttet krigen, forstår nå ikke hvorfor det skjer

Da krigen i Ukraina startet, var det velstående russisk ungdom som reiste til Tyrkia for å slippe militærtjeneste. Nå kommer menn fra alle samfunnslag.

Den russiske Youtuberen Niki Proshin har rømt fra Russland for å slippe å bli innrullert i Putins armé i Ukraina. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB
Den russiske Youtuberen Niki Proshin har rømt fra Russland for å slippe å bli innrullert i Putins armé i Ukraina. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB Vis mer
Publisert

Mens andre land har stengt flygninger for russiske passasjerer, har Tyrkia opprettholdt de samme forbindelsene med Russland som før krigen i Ukraina. Tyrkia har ikke innført noen restriksjoner på russere som vil reise til landet.

Mobiliseringen forandret livet

Da president Vladimir Putin i september sendte ut en delvis mobiliseringsordre, ble livene til titusener av russiske ungdommer snudd på hodet.

– Vladimir Putins militære mobilisering har forandret livet til titusener av ungdommer som har flyktet fra Russland. Den viktigste årsaken er faren for å bli innrullert i den russiske armé, sier 28 år gamle Niki Proshin til nyhetsbyrået AP.

Tre millioner russere har vært i Tyrkia

Tyrkiske myndigheter har ikke tall på hvor mange russere som kan ha kommet til landet for å unndra seg militærtjeneste. Men med tre millioner besøkende russere hittil i år er Russland på andreplass etter Tyskland i å ha flest innbyggere som har besøkt Tyrkia.

Hjemmet til Eva Rapoport er preget av hennes virke som koordinator for russere som rømmer til Tyrkia for å slippe å krige for Putin i Ukraina. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB
Hjemmet til Eva Rapoport er preget av hennes virke som koordinator for russere som rømmer til Tyrkia for å slippe å krige for Putin i Ukraina. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB Vis mer

Tyrkiske medier har rapportert om en økning av russere som vil leie eller kjøpe hus i Tyrkia.

Støtten til krigen har visnet bort

Vloggeren Nikita Proshin sier de russiske tapene i Ukraina har gjort at støtten til krigen er visket bort, også hos «patriotiske» russere.

– De som før støttet krigen, forstår nå ikke hvorfor det skjer. De ønsker ikke denne krigen, og de ønsker ikke å miste venner, brødre eller ektemenn i den nytteløse krigen, sier Proshin til AP.

Han forteller at familien hjemme i Russland er veldig lettet over at han har forlatt Russland. Proshin skal vente på kjæresten i Tyrkia før de drar videre sammen til et annet land.

Ifølge Eva Rapoport i hjelpegruppen ARK ble alt forandret for titusener av unge russere da president Vladimir Putin startet delvis mobilisering til styrkene i Ukraina. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB
Ifølge Eva Rapoport i hjelpegruppen ARK ble alt forandret for titusener av unge russere da president Vladimir Putin startet delvis mobilisering til styrkene i Ukraina. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB Vis mer

ARK er en gruppe som hjelper russere på flukt fra sitt hjemland. Eva Rapoport er koordinator i Istanbul for ARK. Hun sier det har vært en betydelig økning i ankomster til Tyrkia etter at mobiliseringsordren gikk ut.

Vil ikke kjempe og dø for Putin

De som kom etter krigsutbruddet i februar, var ifølge Eva Rapoport en velutdannet, vestlig orientert og kosmopolitisk gjeng.

– Nå hjelper vi alle som klarer å komme seg ut av Russland. Mange av dem støttet Putin og heiet på krigen. Så lenge ingenting sto på spill for dem personlig, var alt greit. Men nå vil de ikke støtte krigen med sine egne liv. De vil ikke kjempe og dø i denne krigen. Det handler om liv og død for dem. Det er et humanitært spørsmål, sier Rapoport.

Hun forteller at alle som kom også etter krigsutbruddet hadde symptomer på psykiske problemer og stressreaksjoner. Mange av dem var i sjokk og slet med å finne et sted å bo.

Antikrigsaktivist Maxim Botsjarov foran en demonstrasjon mot Putins krigføring i Ukraina. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB
Antikrigsaktivist Maxim Botsjarov foran en demonstrasjon mot Putins krigføring i Ukraina. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB Vis mer

– De kunne ikke spise, de kunne ikke sove og de klarte ikke å fokusere, forteller hun.

Nå er det slik at mange forsøker å komme seg ut mens de kan.

– Blir du værende, kan det hende du aldri kan forlate Russland mer. Hvis du har lyst til å dra, må du handle raskt, forklarer Rapoport.

– Siste skritt for meg

38 år gamle Maxim Botsjarov er desillusjonert over Putins Russland der han holder tale i en antikrigsmarkering i nærheten av det russiske konsulatet i Istanbul.

Botsjarov deltok også i demonstrasjoner mot invasjonen av Ukraina mens han ennå bodde i Moskva. To dager etter mobiliseringsordren ble gitt, var han på plass i Istanbul.

– Her er livet en velsignelse. For første gang i mitt liv føler jeg meg virkelig fri. Den delvise mobiliseringen ble siste skritt for meg. Jeg vil si til det ukrainske folket at ikke alle russere er hjernevaskede zombier.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer