De nye statsrådene Gram og Gjelsvik fikk blomster på Slottsplassen

Senterpartiets Bjørn Arild Gram er utnevnt til ny forsvarsminister. Partikollega Sigbjørn Gjelsvik overtar som ny kommunal- og distriktsminister.

Statsminister Jonas Gahr Støre presenterer hvem som blir ny forsvarsminister etter Odd Roger Enoksen... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter et kort ekstraordinært statsråd på Slottet kom Gram og Gjelsvik gående ut på Slottsplassen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Midt i påskeferien hadde det samlet seg en stor mengde mennesker på Slottsplassen – noen av dem turister, andre klare til å ta imot de utnevnte, som vinket til de oppmøtte og mottok blomster før de forlot stedet.

Statsminister Jonas Gahr Støre kommer ut med Bjørn Arild Gram (t.v.) som blir forsvarsminister og Sigbjørn Gjelsvik (t.h.) som blir ny kommunalminister, på Slottsplassen tirsdag.Foto: Lise Åserud / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre kommer ut med Bjørn Arild Gram (t.v.) som blir forsvarsminister og Sigbjørn Gjelsvik (t.h.) som blir ny kommunalminister, på Slottsplassen tirsdag.Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Odd Roger Enoksen (Sp) gikk av som forsvarsminister etter at det i helgen ble avslørt at han har hatt et forhold til en kvinne i slutten av tenårene da han selv var rundt 50 år.

Rokade

Enoksen erstattes altså av partifelle Gram, som siden i høst har vært kommunal- og distriktsminister. Gram har før dette bakgrunn som ordfører i Steinkjer, styreleder i KS, vararepresentant til Stortinget og statssekretær i Finansdepartementet.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) fyller plassen som kommunal- og distriktsminister etter Gram. Han har inntil nå vært finanspolitisk talsperson i Senterpartiet.

Støre fornøyd

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa mandag kveld til NTB at regjeringen var kommet fram til en god løsning etter at Enoksen varslet at han går av.

– Jeg kan si at vi er kommet fram til en veldig god løsning som jeg er tilfreds med, sa Støre.

Han ga uttrykk for at det er viktig at statsministeren, forsvarsministeren og utenriksministeren er helt samstemte når situasjonen i verden er så alvorlig som nå.

Enoksen er den andre statsråden som går av etter at regjeringen tiltrådte i fjor høst. I begynnelsen av mars gikk Hadia Tajik av som arbeids- og sosialminister etter avsløringer om hennes pendlerboliger.

Tajik ble erstattet av Marte Mjøs Persen (Ap), som inntil da var olje- og energiminister, mens Terje Lien Aasland (Ap) tok over som olje- og energiminister.

Støre: Bjørn Arild Gram har tung politisk erfaring

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har tung politisk erfaring, er grundig og hardtarbeidende.

Gram tok tirsdag over som ny forsvarsminister etter at Odd Roger Enoksen (Sp) trakk seg fra jobben i forrige uke. Etter statsråd på Slottet tirsdag ettermiddag presenterte statsminister Jonas Gahr Støre den nye forsvarsministeren som kommer fra jobben som kommunal- og distriktsminister.

– Bjørn Arild Gram er et kjent fjes i regjeringen en med tung politisk erfaring fra mange felt. Han har solid bakgrunn og lang erfaring. Jeg har sett hva slags statsråd Bjørn Arild: Grundig, hardtarbeidende og seriøs, sa Støre om Gram

– For meg har det vært viktig å vite at jeg har en forsvarsminister jeg har nær kontakt med og 100 prosent tillit til fra dag en. Jeg ser fram til å jobbe nært med Bjørn Arild på det området, sier Støre.

Gram: Styrkingen i nord blir en viktig oppgave for meg

Det er behov for enda mer militær tilstedeværelse i nord, sier den nye forsvarsministeren Bjørn Arild Gram (Sp).

– Nordområdene er av særlig betydning. Det er behov for enda mer tilstedeværelse, overvåking, seiling og øving, sier Gram.

Oslo 20220412. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram under en pressekonferanse.Foto: Lise Åserud / NTB
Oslo 20220412. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram under en pressekonferanse.Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Fredag la hans forgjenger – Odd Roger Enoksen – fram en melding for Stortinget med en oppdatert status på tilstanden i Forsvaret og gjennomføringen av gjeldende langtidsplan. Forslaget innebærer en styrking av Forsvaret med flere milliarder kroner allerede i år for å svare på dette behovet.

– Det blir en viktig oppgave for meg å sette dette ut i livet, denne oppgraderingen og styrkingen av forsvarsberedskapen, sier den nye forsvarsministeren.

Tidligere i dag ble det kjent at Gram deltok på den omstridte hytteturen der Liv Signe Navarsete fikk følgende melding: «Vi har lyst på fitta di».

- Jeg sendte ikke den meldingen, og vet heller ikke hvem som sendte den. Jeg synes det er veldig dumt at noen var så dumme at de sendte den meldingen, sier Gram i dag.

Gram forteller videre til Dagbladet at han fikk spørsmål om meldingen da han ble statsråd i høst.

- Den som sendte meldingen burde stå fram, legger han til.

Støre: Sigbjørn er en tøff negl

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kaller regjeringens nye kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) for en tøff negl og erfaren politiker.

– Vi ble for alvor kjent at da vi forhandlet tett på Hurdal. Jeg var klar over at det var en tøff negl, men det jeg møtte, var en veldig erfaren politiker. Han var i stand til å se den andre siden og som kunne se og forstå den andre siden, sier Støre under en pressekonferanse tirsdag.

Han har tillit til at Gjelsvik vil gjøre en god jobb som kommunal- og distriktsminister i årene som kommer.

Gjelsvik, som i dag sitter på Stortinget og er finanspolitisk talsperson for Senterpartiet, tar over posten som kommunal- og distriktsminister når Bjørn Arild Gram (Sp) overtar styringen av Forsvarsdepartementet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer