- De neste ukene blir avgjørende

Ennå er det mulig å hindre koronaviruset i å spre seg over hele verden og forårsake en pandemi, mener professor Rebecca Cox. Men de neste ukene blir avgjørende.

Sørkoreanske soldater i beskyttelsesdrakter var onsdag utkommandert for å desinfisere et område i byen Gyeongsan. Foto: Kim Hyun-tae / Yonhap / AP / NTB scanpix
Sørkoreanske soldater i beskyttelsesdrakter var onsdag utkommandert for å desinfisere et område i byen Gyeongsan. Foto: Kim Hyun-tae / Yonhap / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Så langt er koronaviruset påvist i over 70 land, og det sprer seg raskt i Sør-Korea, Italia og Iran. I hvert av disse landene er det nå flere tusen smittede.

Samtidig fortsetter antall nye tilfeller i Kina å synke. Onsdag ble det bare meldt om 119 nye tilfeller i landet hvor sykdommen oppsto.

– Kina har klart å snu en ganske alvorlig situasjon, sier Rebecca Cox, professor i medisin og leder for Influensasenteret ved Universitetet i Bergen.

Ekstreme tiltak

Cox mener Kina har vist at det er mulig å begrense spredningen med svært strenge karantene-tiltak. Kinesiske byer med flere millioner mennesker ble tidligere i år nærmest isolert, og innbyggere fikk beskjed om å holde seg hjemme.

– Jeg tror situasjonen hadde vært mye verre nå hvis ikke Kina hadde innført så strenge tiltak, sier Cox til NTB.

Tross Kinas ekstrem-håndtering har flere eksperter spådd at det omtrent er umulig å unngå at virussykdommen covid-19 blir en pandemi. Det vil si at viruset sprer seg ukontrollert og smitter svært mange mennesker over store deler av verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer