Afghanistan:

– De har ingenting å spise, husene deres er ødelagt, vær så snill å hjelpe dem

Desperate innbyggere kjemper mot klokka og kraftig regn i Afghanistan. Ingen har ennå oversikt over hvor mange liv jordskjelvet natt til onsdag krevde.

Jordskjelvet i Afghanistan skal ha krevd over 1.000 liv, men ingen har ennå oversikt over omfanget. Torsdag gravla innbyggerne i landsbyen Gayan noen av sine døde. Foto: AP / NTB
Jordskjelvet i Afghanistan skal ha krevd over 1.000 liv, men ingen har ennå oversikt over omfanget. Torsdag gravla innbyggerne i landsbyen Gayan noen av sine døde. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge lokale myndigheter omkom minst 1.000 mennesker i jordskjelvet som rammet de to provinsene Paktika og Khost, men veier og mobilnettet er ødelagt mange steder og det er derfor vanskelig å få oversikt over omfanget.

Fare for nye jordskred som følge av kraftig regn gjorde det torsdag vanskelig å nå fram til avsidesliggende landsbyer oppe i fjellene, og mange steder må innbyggerne klare seg selv og grave seg gjennom ruinene av sammenraste hus ved hjelp av håndmakt.

Bilder fra en av de rammede landsbyene viser også hvordan innbyggerne graver grøfter for raskt å kunne gravlegge de døde i henhold til islamsk tradisjon.

Flom og ras

– Det er vanskelig å få informasjon fra bakken på grunn av dårlig nett, sier informasjonssjefen i Paktika-provinsen, Mohammad Amin Huzaifa.

– Området opplever også flom som følge av det kraftige regnet i går kveld, og det er vanskelig å nå fram til de rammede stedene, sier han.

– De har ingenting å spise, husene deres er ødelagt, vær så snill å hjelpe dem, ikke overlat dem til seg selv, rapporterte en journalist fra det statlige nyhetsbyrået Bakhtar fra jordskjelvområdet torsdag.

– Mange døde er ikke hentet ut, fortalte en av innbyggerne i Gayan-distriktet til den afghanske kringkasteren TOLOnews torsdag.

Ber om hjelp

Mange hjelpeorganisasjoner forlot Afghanistan da Taliban rykket inn i Kabul i august i fjor, men de nye makthaverne ber nå verdenssamfunnet om hjelp.

– Vi håper at verdenssamfunnet og hjelpeorganisasjonene vil bistå folket vårt i denne alvorlige situasjonen, sier Anas Haqqani, en av dem som deltok i Talibans delegasjon til Oslo i januar i år.

– Regjeringen gjør det den har kapasitet til, sier han.

FNs generalsekretær António Guterres lover «full mobilisering» fra FNs side og opplyser at forsyninger med mat og medisiner, telt og annet utstyr er på vei til jordskjelvområdet.

– Tiden er inne for å vise solidaritet, sier Guterres.

Mange døde

Ifølge FNs nødhjelpskoordinator i landet, Ramiz Alakbarov, ble nærmere 2.000 hus trolig rasert av jordskjelvet, noe som får store følger ettersom det vanligvis bor over 20 mennesker i hver husholdning.

Jordskjelvet i Afghanistan krevde mange liv, og enda flere har mistet alt de eide. Torsdag var nødhjelpen på vei, mens innbyggerne gravla sine døde. Foto: AP / NTB
Jordskjelvet i Afghanistan krevde mange liv, og enda flere har mistet alt de eide. Torsdag var nødhjelpen på vei, mens innbyggerne gravla sine døde. Foto: AP / NTB Vis mer

– Sju i ett rom, fem i et annet rom, fire i ett rom og tre i ett annet mistet livet i familien min, forteller Bibi Hawa til journalister fra sengen på et sykehus i byen Paktika.

– Jeg orker ikke å snakke mer om det, hjertet mitt brister, sier han.

Minst 1.500 mennesker ble skadd i jordskjelvet, og Afghanistans utarmede helsevesen sliter med å hjelpe dem.

– Landet vårt er fattig og mangler ressurser. Dette er en humanitær krise. Det er som en tsunami, sier sjefen for sykehuset i Paktika, Mohammad Yahya Wiar.

Helseteam

Etter at vestlige styrker og hjelpeorganisasjoner forlot Afghanistan, har landet bare en håndfull brukbare fly og helikoptre igjen. Evakuering av skadde er derfor svært krevende.

Både USA og EU opplyser at de «følger situasjonen nøye» og vurderer hvordan de best kan bistå, men det er foreløpig ikke opplyst hva de konkret vil bidra med.

Åtte lastebiler fra Pakistan med mat og andre livsnødvendigheter var torsdag framme i Paktika. To fly med nødhjelp fra Iran og ett fra Qatar landet også i Kabul, opplyste Taliban-talsmannen Zabihullah Mujahid.

Norske myndigheter har bidratt med 5 millioner kroner gjennom Røde Kors-bevegelsen, og Røde Kors har alt tre mobile helseteam på plass i de jordskjelvrammede områdene. Ytterligere seks team er på vei, og Afghanistan Røde Halvmåne har sendt lastebiler med nødhjelpsutstyr til de to rammede provinsene.

– Det er stor usikkerhet rundt antall skadde og omkomne, men vi vet at flere personer ligger fastklemt under ødelagte hus. Røde Kors og Røde Halvmåne kartlegger omfanget av katastrofen og gir samtidig hjelp til dem som trenger det, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

Får full tilgang

Flyktninghjelpen er på plass i Spera-distriktet i Khost-provinsen for å vurdere behovene der.

– Flyktninghjelpen vil støtte de berørte lokalsamfunnene med kontanter og husly. Vi vil også om kort tid sende et annet team til Paktika for å vurdere situasjonen der, sier hjelpeorganisasjonens landdirektør i Afghanistan, Neil Turner.

Redningsmannskaper og hjelpearbeidere sliter med å ta seg fram til mange avsidesliggende landsbyer som ble rammet av jordskjelvet øst i Afghanistan. Disse mennene leter etter ofre i ruinene av et sammenrast hus i landsbyen Gayan i Paktika-provinsen. Foto: AP / NTB
Redningsmannskaper og hjelpearbeidere sliter med å ta seg fram til mange avsidesliggende landsbyer som ble rammet av jordskjelvet øst i Afghanistan. Disse mennene leter etter ofre i ruinene av et sammenrast hus i landsbyen Gayan i Paktika-provinsen. Foto: AP / NTB Vis mer

– Vi har fortsatt ikke full oversikt over nødhjelpsbehovet, men Taliban-myndighetene har bedt om akutt humanitær bistand og gir hjelpeorganisasjoner full tilgang til de berørte områdene, sier han.

Jordskjelvet natt til onsdag ble målt til 5,9 og hadde sitt senter 46 kilometer sørvest fra storbyen Khost. Skjelvet er det største som har rammet landet siden 2002, da over 1.000 mennesker omkom i et skjelv i Baghlan-provinsen nordøst i landet.

I 1998 kostet et kraftig jordskjelv minst 4.500 liv i Takhar-provinsen helt nord i Afghanistan.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer