Mexico:

- De hadde kastet henne fra seg som en søppelsekk

I gjennomsnitt blir 10 kvinner drept i Mexico daglig. Myndighetene erkjenner at volden er et stort problem, men har gjort lite for å bekjempe den.

En kvinne går langs en gate i Naucalpan i skumringen. Kvinner er svært utsatt for overfall, vold og drap i Mexico, mange av overgrepene skjer også i hjemmet. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB
En kvinne går langs en gate i Naucalpan i skumringen. Kvinner er svært utsatt for overfall, vold og drap i Mexico, mange av overgrepene skjer også i hjemmet. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over tusen kvinner ble drept i Mexico i 2021, og dermed ligger landet bare bak Brasil på den dystre statistikken over drap på kvinner i Latin-Amerika. Drapene på kvinner tilskrives i stor grad manglende likestilling og en rotfestet machokultur. Vold i hjemmene er utbredt, landet har et dårlig fungerende rettssystem og et politi som ofte ikke tar vold eller drap på kvinner på alvor.

Drap på kvinner får dermed heller ikke særlig oppmerksomhet, men det finnes unntak. Da Mónica Citlalli Díaz, som bodde i sovebyen Ecatepec utenfor Mexicos hovedstad, ble drept, førte det til store protester. Saken fikk stor offentlig oppmerksomhet og myndighetene kom under press.

Politiet snakker med en kvinne som ringte nødnummeret 911 fordi kjæresten hennes truet med å drepe henne i byen Nuacalpan i Mexico. Myndighetene i landet innrømmer at vold mot kvinner er et stort problem, men drapsstatistikken øker likevel år for år. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB
Politiet snakker med en kvinne som ringte nødnummeret 911 fordi kjæresten hennes truet med å drepe henne i byen Nuacalpan i Mexico. Myndighetene i landet innrømmer at vold mot kvinner er et stort problem, men drapsstatistikken øker likevel år for år. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB Vis mer

Kollegene til Díaz reagerte umiddelbart da Díaz en novemberdag ikke dukket opp. Hun elsket nemlig jobben sin og kom alltid presis. Både kolleger, familie og venner etterlyste henne med foto på flygeblader.

Etter fire dager uten resultat, blokkerte de gaten foran skolen hennes i timevis med krav om handling fra myndighetene. To dager senere ble hun funnet død ved en motorvei.

En skremmende statistikk

Mexico by alene har en skremmende statistikk. Mellom januar og november ble 131 kvinner drept fordi de var kvinner. Díaz var det niende offeret i en bølge med drap i og rundt Mexico by fra slutten av oktober til begynnelsen av november.

Drapsbølgen, sammen med de omfattende protestene rundt Díazs forsvinning og død, skapte overskrifter og press mot myndighetene. Noen dager etter Díaz' forsvinning, lovte myndighetene å etablere en egen prosedyre for å håndtere drap på kvinner.

Politiet snakker med en kvinne som ringte nødnummeret 911 fordi kjæresten hennes truet med å drepe henne i byen Nuacalpan i Mexico. Myndighetene i landet innrømmer at vold mot kvinner er et stort problem, men drapsstatistikken øker likevel år for år. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB
Politiet snakker med en kvinne som ringte nødnummeret 911 fordi kjæresten hennes truet med å drepe henne i byen Nuacalpan i Mexico. Myndighetene i landet innrømmer at vold mot kvinner er et stort problem, men drapsstatistikken øker likevel år for år. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB Vis mer

Det har vært gjort forsøk på å stanse drap på kvinner tidligere. Etter at hundrevis av kvinner og jenter i delstaten Chihuahua ble drept på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, iverksatte myndighetene tiltak å gjøre noe problemet. Et av tiltakene var å prøve å skaffe nøyaktige data for å kartlegge volds- og drapsomfanget.

I 2007 ble det vedtatt en egen lov der det heter av kvinner skal ha et liv fritt for vold, og i 2010 besluttet myndighetene at drap på kvinner skulle inn som eget punkt i den føderale straffeloven.

I noen delstater har man forsøkt å gå løs på problemet ved å opprette en egen påtalemyndighet for kjønnsforbrytelser. Voldsvarsler mot kvinner skal også forplikte lokale, statlige og føderale myndigheter til å iverksette koordinerte tiltak. Men tiltakene ser ikke ut til å ha hjulpet.

Tallene fra 2021 viser at det skjedde over dobbelt så mange drap på kvinner som i 2015. Noe av denne økningen kan tilskrives at man har fått bedre rapportering, men det er langt fra hele forklaringen.

Et komplekst samfunnsproblem

Dilcya García, som leder Mexicos påtalemyndighet for kjønnsvold, mener at problemet er rotfestet i samfunnet, og vanskelig problem å løse.

Dagen etter at familien til Díaz blokkerte gaten i Ecatepec i protest, satte García seg ned med dem. Hun lovte dem at hun skulle gjøre alt som var mulig for å finne Mónica, men la til at det ikke var sikkert at hun ville bli funnet i live.

Kort tid senere ble Mónica funnet drept i veikanten. Søsteren Olvera kjente igjen søsterens bukser, sko og hendene hennes.

– De hadde kastet henne fra seg som en søppelsekk, sier hun.

Stor fattigdom

Det bor rundt 1.8 millioner mennesker i Ecatepec, som er av områdene med høyest konsentrasjon av fattigdom i Mexico. Mónica Díaz var blant de heldige i Ecatepec, hun hadde nemlig funnet seg drømmejobben som engelsklærer. Men også Díaz hadde sine problemer. Hun fikk datteren Keila da hun var 19 og forlot barnefaren etter voldsepisoder i hjemmet.

Hun flyttet inn hos foreldrene og fant etter en tid lærerjobben. Framtiden så lysere ut.

En politimann patruljerer gatene i den mexicanske byen Naucalpan. I fjor ble over tusen kvinner drept i landet – en drapsstatistikk bare slått av Brasil i Latin-Amerika. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB
En politimann patruljerer gatene i den mexicanske byen Naucalpan. I fjor ble over tusen kvinner drept i landet – en drapsstatistikk bare slått av Brasil i Latin-Amerika. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB Vis mer

En tid før hun ble drept, møtte hun også 27 år gamle Jesús Alexis Álvarez Ortiz, som hun ble forelsket i. Den kvelden hun forsvant, dukket kjæresten opp hos familien. Han virket nervøs, snublet i ordene og endret historien sin, forteller Olvera.

Etterforskningen som fulgte, viste at Mónica hadde tatt en drosje til Álvarez Ortiz sitt hus. Overvåkingskameraer i strøket avslørte at hun gikk inn i huset, men ikke ut igjen. Under en ransaking fant etterforskere Mónicas blodige klær i huset. Obduksjonen viste at hun var blitt slått og at hun døde av slag mot hodet.

Álvarez Ortiz ble fengslet og siktet for «tvungen forsvinning». Familien til Diaz håper at påtalemyndigheten ved neste høring i mars vil legge til drap i siktelsen.

Olvera, i likhet med hundrevis av andre pårørende, krever rettferdighet.

– Hvis ikke myndighetene gir meg et positivt svar, vil jeg gå tilbake til gatene. Jeg kommer til å protestere så lenge det er nødvendig, understreker hun.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer