De blir slått, truet og drept når de kommer i land

Flyktninger og migranter som stanses i Middelhavet og returneres til Libya, blir fortsatt ofre for overgrep, utpressing og tvangsarbeid, ifølge Amnesty.

Dette bildet er tatt 15. juni 2021 i Tripoli, Libya. 270 flyktninger har blitt sendt tilbake etter å ha forsøkt å komme seg over Middelhavet. Foto: NTB
Dette bildet er tatt 15. juni 2021 i Tripoli, Libya. 270 flyktninger har blitt sendt tilbake etter å ha forsøkt å komme seg over Middelhavet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Volden og mishandlingen begynner for mange av dem alt i møte med den libyske kystvakten, går det fram av en fersk rapport.

Libyas kystvakt finansieres av EU, og Norge bidrar også gjennom EUs fond for å bremse strømmen av flyktninger og migranter over Middelhavet (EUTF).

Ifølge Amnesty setter den libyske kystvakten liv i fare, blant annet gjennom hensynsløs manøvrering nær skrøpelige båter med flyktninger og migranter, og i enkelte tilfeller også ved å løsne skudd for å tvinge dem til å stanse.

Traumatiserte

De som plukkes opp er ofte utslitte og traumatiserte når de settes i land i Libya. Der blir de stuet sammen i busser og kjørt til interneringsleirer, og ofte blir de slått og truet, går det fram av rapporten.

I første halvår ble rundt 15.000 mennesker stanset av kystvakten, for deretter å bli returnert til Libya.

Leger Uten Grenser har tidligere reagert sterkt på praksisen og kritisert EUs og Norges støtte til den libyske kystvakten.

– Det er hårreisende å høre. Dette er snakk om en kystvakt som stanser folk på flukt og tvinger dem tilbake til utrygge forhold hvor de risikerer å bli utsatt for de grusomste ting. Kystvakten opererer langt ut i internasjonalt farvann, sa hjelpeorganisasjonens humanitærrådgiver Trygve Thorson til NTB i november.

Sult og utnyttelse

I interneringsleirene som blir drevet av det libyske innenriksdepartementet, klager mange over at de sulter og blir utnyttet, og flere er også såret eller drept av væpnede vakter som vokter leirene.

Amnesty har snakket med over 50 flyktninger og migranter som har vært internert i Libya, samt hjelpearbeidere, menneskerettsadvokater og aktivister med kjennskap til forholdene.

Kritiserer samarbeidet

Menneskerettighetsorganisasjonen har også gått gjennom mengder av dokumenter, bilder og videoer fra libyske myndigheter og FN.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) befinner det seg nå rundt 575.000 migranter i Libya. 6.200 av dem ble holdt innesperret i leirer drevet av myndighetene.

Amnesty er dypt kritisk til samarbeidet mellom europeiske land og den libyske kystvakten og myndighetene i landet og krever at det avsluttes.

Ine Eriksen Søreide svarte dette:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide forsvarte i fjor Norges bidrag til EUs fond for å bremse strømmen av flyktninger og migranter over Middelhavet.

– Regjeringen mener det er helt nødvendig å bekjempe den irregulære menneskesmuglingen fra Libya til Italia, skrev hun i et svar på et spørsmål fra SVs Audun Lysbakken.

– Ethvert land har ansvar for å regulere aktiviteten innenfor sine egne grenser, og derfor må libysk kystvakt i stadig større grad ta ansvar for søk- og redningsaksjoner i Libyas territorielle farvann, skrev Søreide.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer